Blagojević: Do kraja godine u KC Niš će ući prvi pacijenti

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Do kraja godine u KC Niš će ući prvi pacijenti

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je danas da počinje priprema za izgradnju bolnice "Tiršova 2" u Beogradu, a da radovi u KC "Niš" teku zadovoljavajućom dinamikom.

Blagojević je na RTS rekao da je Vlada imenovala tim inženjera na inicijativu Ministarstva zdravlja i Kancelarije kako bi se osigurala ubrzana dinamika izvođenja radova i kvalitet radova u KC Niš, koji će, kaže, kada bude završen, biti remek delo, a pacijentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << omogućiti uslove dostojne 21. veku.

Navodi da radovi na tom objektu idu zadovoljavajućom dinamikom, da su gotovi treći, četvrti i peti sprat, a da se dogovora dinamika unošenja opreme.

- Rok za završetak radova je kraj godine, ali je on malo komforniji pa radovi možda i ranije budu završeni. Radovi su kompleksni, pa tako ništa ne može da se garantuje, ali znamo da će KC Niš do kraja godine primiti pacijente", kaže Blagojević.

Problem međuljudski odnosi na gradilištu

Upitan o razlozima kašnjenja radova koji je trebalo da budu govotovi u martu i šta je zapravo najveći problem, Blagojević je rekao da je teško izdvojiti jedan problem.

- Pitanje je kompleksno, radovi su kompleksni. Puno toga je doprinelo da radovi budu kasnije gotovi, kao što su, na primer, međuljudski odnosi na gradilištu. Radovi su izuzetnog kvaliteta i u decenijama koje su pred nama pružaće zdravstvenu uslugu visokog kvaliteta dostojnu 21. veka, i onakvu kakvu građani celog juga Srbije zaslužuju - objasnio je Blagojević.

"Tiršove 2" vredna 52 miliona evra

Planirana je i izgradnja decije klinike "Tiršova 2", a Blagojević ističe da će se za izgradnju tog objekta prvi put primeniti princip ugovora koji sadrži projektovanje i izgradnju objekta u istom ugovoru.

Navodi da je gruba procena da je projekat "Tiršova 2" vredan 52 miliona evra.

- Od toga će se 30 miliona koristiti u građevinske radove, a 22 u opremanje. Prvi put ćemo primeniti princip projektovanja i izgradnje u istom ugovoru. U Nišu je projekat bio nezavršen, pa je trebalo praviti intervencije na licu mesta i zbog toga se kasnilo sa izvođenjem radova. Upravo zato će se sada raditi sa ovakvim ugovorima - objasnio je Blagojević.

Do kraja godine biće završeno još 220 objekata

Govoreći o manjim zdravstvenim ustanovama, Blagojević kaže da će do kraja godine biti završeno do 200 objekata (ambulante, domovi zdravlja, Centri za socijalnu zaštitu, vrtići i škole...).

- U toku leta bi trebalo da krene tender za rekonstrukciju 'Tiršove' i radovi bi trebalo da budu ugovoreni dva meseca nakon toga. Prva faza radova ne bi trebalo da traje dugo, očekujemo da se ona završi u roku od nekoliko meseci, prvi deo 2018 - navodi on.

U toku je, kaže, nabavka za rekonstrukciju Kliničkog centra "Dragiša Mišović", priprema se nabavka za neurologiju za Urgentni centar, kao i za KBC "Zemun".

- Kada se govori o izgradnji nove kardiovaskularne bolnice "Dedinje" ona će u 2018. godini biti gotova, a sama izgradnja Dedinja će sačekati 2019. godinu - istakao je Blagojević.

Nabavka za sedam klinika, kaže, biće svakako ove godine, a nada se i radovi.

Garancije o završetku radova nema, rekao je Blagojević i istakao da je cilj unapređenje funkcija tih objekata, da bi majke, porodilje i deca imali najbolju uslugu i dodaje da ako to znači da će radovi trajati mesec ili dva duže da s tim nema problema.

Država je prošle godine pokrenula veliki projekat rekonstrukcije i izgradnje javnih objekata kako bi se obnovile, pre svega, bolnice i škole u koje nije ulagano decenijama.

Planirano je da samo u zdravstvene ustanove bude uloženo više stotina miliona evra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blagojević: Do kraja godine pacijenti u novom KC „Niš“

Izvor: RadioCity.rs, 27.Jun.2017

Blagojević je rekao da je Vlada Srbije imenovala tim inženjera na inicijiativu Ministarstva zdravlja i kancelarije kako bi bila osigurana dinamika, izvođenja radova i kvalitet radova na izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu. Blagojević kaže, da će kada bude završen, biti remek delo, a da će...

Nastavak na RadioCity.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.