Izvor: B92, 27.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bensedin" uskoro samo na recept

Beograd -- Savezni sekretarijat za rad, zdravstvo i socijalno staranje zabranio je izdavanje bez lekarskog recepta lekova koji sadrze opojne droge i psihotropne supstance. Vrsilac duznosti saveznog sekretara za rad zdravstvo i socijalno staranje Milos Knezevic rekao je da su medju tim lekovima "bensedin", "bromazepam" i "trodon". Knezevic je naveo da je razlog za tu odluku preterana potrosnja psihotropnih supstanci u Jugoslaviji, kao i njihova "zloupotreba u poslednjih 12 godina". "Svi ti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lekovi izdavani su bez recepta, a to nigde ne postoji osim kod nas. Ukoliko apotekar u apoteci izda takav lek, a pri tom ne uzme recept time cini krivicno delo, a moguca kazna je 3 do 5 godina zatvora", kaze Knezevic.

Od 30 lekova, cije ce izdavanje, u nekim slicajevima, ubuduce biti dozvoljeno iskljucivo uz dvostruk ili trostruk lekarski recept, 24 se nalazi na pozitivnoj listi, a za njih 10 je i ranije postojala zabrana izdavanja bez recepta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.