Izvor: Blic, 10.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Bensedin' ide u ilegalu

'Bensedin' ide u ilegalu

BEOGRAD - Nedavna uredba Saveznog sekretarijata za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, kojom se za izdavanje psihoaktivnih supstanci bez recepta (za lekove iz grupe narkotika neophodan je dupli recept) predviđa kazna zatvora od tri do pet godina, izazvao je niz kontroverznih reakcija u javnosti. Posle donošenja ove uredbe u stručnim krugovima mogu se ponovo čuti mišljenja da je politika po ko zna koji put 'prebacila loptu u tuđe dvorište'.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ovaj problem sa psihijatrijom ima samo posredne veze i bojim se da je reč o 'maloj stvari koja je stavljena pod veliku lupu'. Trebalo bi upitati političare, a ne lekare, zašto su i kako naciju doveli u stanje da se od straha, neizvesnosti i siromaštva brani tabletama - kaže za 'Blic' prof. dr Tomislav Sedmak.

Haos u društvu, podseća Sedmak, između ostalog je omogućio i šverc i nekontrolisani promet lekova, ali i slobodnu kupovinu 'bensedina' bez recepta.

Ocenjujući spornu uredbu kao pogrešan potez koji ne rešava uzrok, već pokušava na loš način da otkloni posledice, dr Sedmak primećuje da se, kako je rekao, 'država sada može nadati većim parama ubirajući porez od većeg prometa alkohola'. Za primenu psihoaktivnih supstanci neophodan je sveobuhvatan program, ističe dr Sedmak i dodaje da bi to moralo da bude na nacionalnom nivou i u trajanju najmanje pet godina kako bi se pokazali rezultati. Prema njegovim rečima, u koncipiranju takvog programa svakako bi trebalo da učestvuju i psihijatri, koji nisu konsultovani kod donošenja sporne uredbe.

Zakonodavac je morao da ima jak razlog za donošenje ovakve uredbe, smatraju lekari Centra za kontrolu trovanja na VMA. Oni svakako imaju i najbogatija iskustva u lečenju akutnih trovanja, u čemu kada je reč o zloupotrebi psihoaktivnih supstanci u kombinaciji sa alkoholom, mladi prednjače po brojnosti.

U nedostatku para za izlaske i provod, za desetak dinara u apoteci svako može da kupi 'bensedin', za 15 dinara pivo i - eto provoda, navodili su mnogi od tih mladih pacijenata. Završnica takvog 'provoda' bilo je trovanje i urgentno stanje zbog kojeg su po pomoć stigli na VMA. Koliko košta otklanjanje posledica nastalog trovanja, dosad niko nije računao, upozoravaju lekari.

Načelnik Odeljenja socijalne psihijatrije Kliničkog centra Novi Sad, prof. dr Nikola Vučković strahuje od stvaranja ilegalnog tržišta sedativa. Uvođenjem novih recepata, smatra ovaj stručnjak, prepisivanje lekova se strašno iskomplikovalo. Predsednik Sindikata lekara Doma zdravlja Novi Sad, dr Zoran Ivanov podržava uredbu o izdavanju sedativa isključivo na recept, uz opasku da se '‘bensedin’ i drugi srodni lekovi ne mogu neprekidno koristiti nekoliko meseci bez lekarske kontrole'.

Gledano sa vedrije strane, možda nije daleko od istine i duhovita opaska jednog beogradskog psihijatra koji nije želeo da mu navodimo ime, a koji kaže da postoje samo tri prava anksiolitika, odnosno sredstva za smirenje - alkohol, seks i 'bensedin'. Nažalost, 'bensedin' je proteklih godina, sudeći po potrošnji, bio najjeftiniji i najpristupačniji. Tačnije, bio je do donošenja uredbe Savezne vlade. Z. D. Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.