Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bend kao brend

Kućerak na osami u zimskom ambijentu, natpis ‘studio’, Edi sa magnetoskopskim trakama, pogled kroz prozor koji otkriva studijski enterijer, odbačene pivske flaše...

Tu je i jelen kojeg jako zanima šta se to događa i dve nindže u ‘sačekuši’ na krovu kuće. Ovako je izgledala novogodišnja razglednica grupe Iron Maiden koja bi mogla upućivati da su nedavne najave fan kluba Mejdena da bend radi na novom albumu - tačne. Grupa koja je prošle godine imala spektakularan >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koncert na Kalemegdanu u 2015. slavi 40 godina od osnivanja, a pevač Brus Dikinson je krajem novembra takoreći inkognito boravio u Beogradu, gde je na poziv kompanije Vip mobajl u Madlenijanumu govorio o važnosti korisničkog iskustva za uspešno poslovanje. Dikinson je ispričao kako da svoje korisnike pretvorimo u ljubitelje brenda ili kompanije. On je takođe uporedio izazove svojstvene svetu rok muzike sa poslovnim okruženjem.

Kompanija benda „Iron Maiden LLP“ zabeležila je najbrži rast među muzičkim firmama u Velikoj Britaniji prema podacima Londonske berze. Holding kompanija legendarne hevi metal grupe jedna je od šest firmi sa najvećom zaradom iz muzičkog sektora. Kako se procenjuje, članovi benda zarađuju između 10 i 20 miliona funti godišnje, zahvaljujući čestim koncertima i velikoj onlajn bazi fanova. Akcije su im znatno porasle na berzi, a za to su uveliko zaslužne njihove redovne turneje i legalno zarađeni novac od prodaje karata i suvenira.

Džinovski kip Edija, maskote legendarne grupe, recimo, završio je nedavno kao eksponat na Elektronskom šouu u Las Vegasu, gde je najavljivao nove slušalice, koje će japanska firma Onkio uskoro plasirati na tržište. Pod heštagom „maidenaudio“ brojni fanovi Mejdena su na Tviteru objavili fotografije sa sajma u Las Vegasu gde su se slikali sa kipom Edija koji nosi slušalice. Napravljen je i takozvani Tviter zid od tih fotografija.

Bend je najavio da će uskoro na tržište plasirati i skejt palube. Postoji pet različitih paluba: jedan sa logotipom grupe, zatim sa motivima njihovih pesama ili albuma - Trooper, Number of the Beast, Piece of Mind i Fear of the Dark. Mejdeni takođe imaju popularno pivo Trooper koje je prodato u više od pet miliona boca od svog debija 2013.

Dikinson je u nedavnom intervjuu najavio mogućnost da bend u budućnosti otvori muzej u kojem bi se nalazile stvari koje su nosili tokom dugogodišnje karijere. „Imamo hrpe stare opreme i odeće koje smo koristili na koncertima. Ne želim da to završi u nekom izlogu muzeja, gdje će ljudi u belim odelima govoriti ‘Nemojte to dirati’. Donirao sam jaknu na Rock and Roll Hall Of Fame, ali što to znači kad je zaključana u staklenoj vitrini, miljama daleko od vaših očiju. Želimo da to naši fanovi vide!“

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.