Balkanska ruta sve frekventnija za krijumčare ljudima

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanska ruta sve frekventnija za krijumčare ljudima

Prema podacima agencije "Fronteks", krijumčari izbeglica i migranata trenutno sve više koriste rutu preko Makedonije, Srbije i Mađarske do Austrije, nego onu preko Sredozemlja.
Od januara do jula ove godine, 102.342 ljudi ušlo je u Austriju preko Zapadnog Balkana, što je najmanje 10.000 više od broja koji je ušao u Evropu rutom "centralnog Mediterana", objavio je "Fronteks", prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Dok se nastavlja istraga posle tragedije u kojoj je u kamionu u Austriji pronađeno na desetine tela izbeglica, agencija "Evropol" će u svom sedištu u Hagu, održati niz sastanaka, kojima će prisustvovati zvaničnici iz najmanje šest zemalja, što je pokazatelj da krijumčari rade na višenacionalnom nivou, kontrolišući ovu, sve popularniju rutu, navodi britanski Gardijan.
"Evropol" je do sada prikupio podatke iz 500 agencija širom Evrope i brzo povezao uhapšene u vezi sa smrću izbeglica s drugim kartelima.
Neposredno pošto je u petak uhapšen vozač kamiona u kojem su tela pronađena, agencija je locirala kriminalnu mrežu, koja se prostire širom kontinenta.
"U svojoj obaveštajnoj bazi podataka, veoma brzo smo uspostavili vezu s jednim ili više osumnjičenih, što je bilo veoma korisno za austrijske vlasti, jer je otvorilo neke nove putanje istrage, koje koordinišemo s mnogim evropskim zemljama", rekao je Rob Veinrajt, šef "Evropola".
Kako prenosi Obzerver, trećina od 130 tekućih istraga Evropola o trgovini ljudima, povezano je s kriminalnim grupama koje su izvorno nastale zbog šverca droge, pranja novca i prodaje devojaka u seksualno roblje.
Agencija je juče saopštila da je identifikovala 3.000 "ozbiljnih igrača" povezanih sa trgovinom ljudima u Evropi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.