Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BLIC" U OPERACINOJ SALI Tumor veličine pesnice izvađen kroz nos (VIDEO)

Nakon četvoročasovne operacije, Srđanu Radenkoviću (30) izvađen je tumor na mozgu, koji je bio veličine veće pesnice. Intervencija nije rađena na klasičan način, kada se otvara lobanja, već je ceo tumor izvađen kroz nos.

On je ujedno bio prvi, od devet najtežih pacijenata, koje će u naredna tri dana zajednički operisati srpski i italijanski neurohirurzi, gosti Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Za sve ove pacijente procenjeno je da ukoliko im se tumori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne izvade, ne bi mogli još dugo da žive.

Prva operacija jutros je počela oko osam sati, a “Blic” je imao priliku da četiri sata prati burna dešavanja iz operacione sale.

Intervenciju je predvodio naš poznati neurhirurg, dr Dragan Savić, a kolege iz Italije, dr Luiđi Kavala i dr Pablo Kapabjanka pratili su njegov rad i savetima ga navodili kojim putem da stigne do tumora.

Ovaj mladić imao je tumor na bazi lobanje, koji je pritiskao nerve, zbog čega trpeo jake bolove i imao probleme sa gutanjem. U isto vreme tumor je pritiskao i centre za disanje i za rad srca. Da je tumor nastavio da raste, život bi mu bio ugrožen.

- Tumor je već bio probio omotač mozga i ušao prema mozgu. Počeo je da se obavija oko glavnog krvnog suda u mozgu. Tokom operacije, jedan od većih izazova bio je da se tumor ukoloni sa ovih mesta, jer ukoliko bi se samo dodirnuo krvni sud, pacijent bi bio mrtav - objašnjava na početku razgovora dr Savić.

Cilj ove operacije bio je da se radikalno ukloni ceo tumor i hirurzi su u tome i uspeli. Atmosfera u operacionoj sali sva četiri sata bila je napeta. Razgovaralo se kojim putem da se dopre do tumora kako se ne bi oštetili centri u mozgu. Hirurzi su konstantno bili na ivici, jer su radili uz sam krvni sud, koji je mogao svaki čas da se povredi. Krvarenje koje bi tada nastalo, za bolesnika bi bilo smrtonosno.

- Pacijent je bio izložen velikom riziku, kao i svi članovi ekipe, jer smo morali ceo tumor da izvadimo. Iako smo uspeli u tome, ne mogu da kažem da je pacijent potpuno izlečen, jer je njegov tumor na prelazu između malignog i beningnog. To znači da je sada dobio mogućnost da kvalitetno poživi još 10 do 12 godina, jer će se tumor u nekom trenutku ponovo pojaviti. Tada ćemo moći da ga zračimo na gama nožu. Ovakvi tumori, sami po sebi su veoma komplikovani, jer da smo ostavili samo mali deo u mozgu, on bi strahovito brzo ponovo narastao, a životni vek pacijenta bi bio skraćen na pola - ističe dr Savić.

Kako objašnjava doktor, tumor je napravio rupu u mozgu, pa su neurohirurzi morali da je zatvore i to delićem mišića koji su uzeli sa njegove butine.

- Od pacijenta je uzet omotač mišića sa butine koji smo zalepili na mesto gde je bila rupa i na taj način smo sprečili da bakterije iz spoljne sredine uđu u mozak i naprave meningitis, koji bi ga za njega bila fatalan - kaže dr Savić.

Radni dan neurohirurga, međutim, danas će se završiti tek oko ponoći, jer nakon prve uspešne intervencije, očekuje ih minimum još dve, slične po težini.

Jednoj pacijentkinji, koja je zbog tumora potpuno oslepela na jedno oko, a na drugo delimično, hirurzi će pokušati da vrate vid. Ovo će joj biti peta operacija, jer joj je tumor ranije vađen po malo. Nisu mogli sve odjednom. Sada je ekipa spremna i očekuju da će tumor izvaditi u celosti.

- Radićemo najsloženije neurohirurške operacije koje postoje i koje su vrlo rizične. Pacijenti imaju najteže tumore glave, i sve su intervencije veoma rizične. Svih devet pacijenata je ugroženo i preti im opasnost od oduzimanja ruku i nogu ukoliko tumor nastavi da raste - ističe doktor.

Jedna od pacijentkinja je i desetogodšnja devojčica, kojoj će, takođe, pokušati da izvade ceo tumor, koji je beningni i dete će nakon toga normalno nastaviti život.

Podrška države

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar posetio je danas Kliniku za neurohirurgiju KCS i istakao da će država uvek podržavati dolaske stranih stručnjaka u Srbiju, jer je to za sistem mnogo jeftinije, nego da pacijenti odlaze u inostranstvo na lečenje.

- Pacijentima je ovde porodica, tako da je i sa tog aspekta bolje da se operacije rade ovde. Zatim, tokom operacije asistiraju naši lekari, obučavaju se instrumentarke, anesteziolozi - rekao je Lončar.

On je naglasio da ovo nije jednosmerna saradnja i da će specijalizanti Univerzitetske klinike za neurohirurgiju iz Napulja dolaziti u Kliniku za neurohirurgiju KCS na usavršavannje.

Prof. Kapabjanka pohvalio je neurohirurgiju KCS i ocenio da je jedan od najnaprednijih centara koje je video u svetu, jer rade 24 sata i posvećeni su poslu koji obavljaju.

- Lekari ovde znaju da koriste najsavremeniju tehniku i srećan sam što sam mogao da dam svoj mali doprinos u lečenju pacijenata iz Srbije. Svet već znao šta se radi u Beogradu iz oblasti neurohirurgije - rekao je Kapabjanka.

(Sonja Todorović)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.