Izvor: Blic, 30.Sep.2016, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEČIĆI Najbolji svetski ginekolozi o novitetima u vantelesnoj oplodnji, matičnim ćelijama, borbi protiv raka...

Reginalni kongres ginekolaga Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, sa učešćem velikog broja najeminentnijih stručnjaka iz sveta, otovoren je sinoć u Bečićima.

Ovaj 18. po redu kongres okupio je više od 450 lekara i 70 predavača, koji će danas i sutra diskutovati o najznačajnijim temama u ginekologiji i novim metodama prevencije i lečenja ginekoloških bolesti.

Prof. dr Budimir Šegrt, ministar zdravlja Crne Gore, zemlje domaćina skupa, rekao je da je ulaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u razvoj zdravstvenog sistema u cilju poboljšanja zdravlja građana najvažnija investicija svake države.

Minstar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je na otvaranju da je značaj ovakvih skupova nedvosmislen, posebno u smislu regionalne saradnje, koja nam je na ovim prostorima preko potrebna.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, predsednik UGOSCGRS, veruje da će simpozijum Udruženja ginekologa, koje je sastavni deo Međunarodne federacije ginekologa i opstetričara, najvećeg strukovnog udruženja u svetu iz oblasti ginekologije i akušerstva, biti izvor najsavremenijih saznanja iz oblasti humane reprodukcije, vantelesne oplodnje, perinatologije, kao i ginekološke onkologije.

- Očekujemo da ćemo čuti odgovore na mnoga pitanja kao što su: značaj matičnih ćelija, novi neinvazivni testovi za otkrivanje genetskih poremećaja fetusa, sve veće uloge laparoskopske hirurgije... Zatim o novim nehirurškim modalitetima u terapiji ginekoloških maligniteta: imuno i biološka terapija, zatim, metode za poboljšanje ranog otkrivanja raka grlića materice, mogućnosti lečenja BRKA mutiranih karcinoma jajnika, nove metode vantelesne oplodnje, savremene metode zamrzavanja embriona... - kaže dr Stefanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.