Izvor: Politika, 27.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azil za pse usred naselja

Stanovnici subotičkog naselja Ganjo Šor pripremaju tužbu protiv nadležnih u gradu, smatrajući da je objekat za smeštaj pasa lutalica nelegalno podignut na toj lokaciji

Subotica – Stanovnici naselja Ganjo Šor izgubili su svoj mir. U rubnom delu grada, gde su kuće podigli uglavnom oni koji su želeli da pobegnu od gradske buke, smoga i gužve, sada svakodnevno trpe blizinu nelegalnih majdana peska, fabrike stiropora i, odnedavno, azila za pse koji se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tik uz njihove kuće.

– Prodao sam stan u gradu da bih ovde uredio oazu za porodicu i mene, i mislio da smo našli mir. Međutim, tik uz naše kuće su nelegalni majdani peska koji podrivaju zemljište, a protiv čega ni jedna inspekcija ništa ne preduzima. Odnedavno, iako je ovo stambena zona, ovde je dozvolu za rad dobila fabrika stiropora, a vrhunac je azil za pse od koga se širi buka i nesnosni smrad – priča za „Politiku” Vladimir Perija, dodajući da građani ovog dela naselja ne nailaze na razumevanje ni državnih ni opštinskih službi.

– Nas nekoliko desetina stanovnika ovog dela grada udružili smo se i dogovorili da predamo tužbu protiv azila za pse. Napominjem, propisi nalažu da azili budu udaljeni barem dva kilometra od najbližeg naselja. Azil je ovde usred naselja, ali na to niko ne reaguje. Imam informacije da je tek nakon što je opština ovaj azil kupila od privatnika on napokon i legalizovan, jer privatnik koji je ove zgrade podigao još sredinom devedesetih nije uspeo da legalizuje objekat – ističe Perija, dodajući da su u zaštiti svojih prava spremni da idu i do suda u Strazburu.

Marlen Ditrih ima kuću tik do azila i kaže da je buka u vreme hranjenja nesnosna, ali i da se od azila šire neprijatni mirisi. Kako ističe za naš list, u zavodu za urbanizam su dobili potvrdu da naselje Ganjo Šor spada u urbanu zonu, tako da je nejasno kako je ovde mogao da se otvori azil. U potrazi za odgovorom na to pitanje, žitelji naselja su pisali na 16 adresa, ali sve institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu.

Subotica već godinama ne može da na odgovarajući način reši problem pasa lutalica. Pre dve godine, napokon je pronađena izdvojena parcela na kojoj JKP „Čistoća i zelenilo” tek treba da podigne azil. U međuvremenu, na zahtev opštine, republika je dala saglasnost da se za više od 7,5 miliona dinara kupi od privatnika jedan objekat u Ganjo Šoru koji je, prema rečima prethodnog vlasnika Miroslava Milojevića, bio namenjen za školu za dresuru pasa. Objekat je kupljen sredinom prošle godine, da bi 1. jula ove godine JKP „Čistoća i zelenilo” ovde i zvanično, nakon dodatnog ulaganja od četiri miliona dinar, počelo sa radom.

– Ovo nije azil već prihvatilište za pse jer mi ih hvatamo, vakcinišemo, sterilišemo, čipujemo i nastojimo da ih dalje udomimo – kaže za „Politiku” Vladimir Mrvoš, rukovodilac ovog objekta. Trenutno u prihvatilištu ima 194 psa. U vezi sa primedbama građana naselja, Mrvoš kaže:

– Mnogo pažnje poklanjamo na čistoću objekta i ishranu pasa, prihvatilište je temeljno sređeno i mi za rad imamo sve potrebne dozvole.

A. Isakov

[objavljeno: 28/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.