Autocenzura najteža cenzura

Izvor: Akter, 19.Apr.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autocenzura najteža cenzura

Novi medijski zakoni su jedna od svetlijih tačaka u prošloj godini, ali ostaje da se oni primene

Prema rečima Jankovića, od novih medijskih zakona se očekuje da reše neke od nagomilanih problema i po pitanju manjka transparentnosti vlasništva u medijima, upliva države u medijsku uređivačku politiku i uopšte finansiranje medija.

Janković je objasnio da u svojim izveštajima svake godine piše o problemima u medijima, zato što je sloboda medija jedan od uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << za suštinsku demokratiju i vladavinu prava u svakoj zemlji.

Naša medijska scena u 2014. bila je takva da ne možemo reći da nije bilo pritisaka na medije. Naprotiv ti pritisci su bili izuzetno vidljivi, konstatovao je Janković.

Niko nikoga nema pravo da zove ili da napiše dopis i zabrani nešto, precizirao je Janković i podsetio da se to još od 19. veka ne radi na taj način.

Srbija nije na tom nivou da neko na klasičan cenzorski način zabranjuje bilo šta. Međutim, to je daleko od toga da nema cenzure, koja se ostvaruje na druge načine, smatra Janković.

Autocenzura je najteži oblik cenzure. Kada vi pretpostavljate da ćete imati problema ako objavite nešto do čega ste došli, pa sami sebe sprečite, objasnio je Janković, koji smatra da autocenzuru izazivaju pojave koje su bile veoma vidljive u prošloj godini.

Dakle, kada izađete sa određenim kritičkim stavom, kao novinar ili nadležni državni organ koji je dužan da kritikuje ono što vidi kao loše, vi ćete biti proglašeni za izdajnika, tajkunskog plaćenika, stranog plaćenika i perfidnog napadača na sistem države, a možda će se desiti da i neki oglašivači povuku oglase iz vašeg lista ili medija, ilustrovao je Janković.

Vi ćete znati da sa takvim stavom ne doprinosite ekonomskoj dobrobiti ni svog lista, ni svoje porodice, i znaćete da ćete možda čitati o sebi narednih dana u uvek sličnim ili istim medijima da ste ovakvi, onakvi, da ste sramota, rekao je Janković, što nije prijatna situacija.

Prema njegovim rečima, država ima obavezu da promoviše pluralizam stavova i da na kritike odgovara argumentima, a ne diskvalifikacijama i to posebno ne smeju da rade najviši državni funkcioneri.

Tu obavezu naša država, pre svega naša izvršna vlast, nedovoljno dobro razume i zbog toga danas u Srbiji govorimo o problemima, teškoćama i smanjivanju slobode medija, ukazao je Janković.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.