ANTIĆ: Prvi vetropark u Srbiji do kraja godine

Izvor: Kurir, 07.Okt.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANTIĆ: Prvi vetropark u Srbiji do kraja godine

Reč je o vetroparku u Vojvodini snage 10 megavata, koji će imati tri vetrenjače visine 120 metara, rekao je ministar rudarstva i energetike.

KIKINDA - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je danas da će do kraja godine u Srbiji početi da radi prvi vetropark.

"Reč je o vetroparku u Vojvodini snage 10 megavata, koji će imati tri vetrenjače visine 120 metara", rekao je Antić novinarima u Kikindi gde je otvorio početak radova na drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << fazi solarne elektrane u mestu Sajan kod Kikinde.

Antić je najavio da će uskoro biti usvojen model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije koji će omogućiti intenzivnije ulaganje u vetorparkove i ostale obnovljive izvore.

On je dodao da će u oktobru biti završena javna rasprava za podzakonske akte koji se odnose na ulaganja u obnovljive izvore energije i poručio da će Srbija nastaviti sa izgradnjom postrojenja na "zelenu energiju".

Ministar je istakao da su solarni parkovi najviše zaživeli u Srbiji od svih obnovljivih izvora i da je već realizovano 8,5 megavata tih investicija od planiranih 10 megavata.

"Imamo 91 objekat tog tipa od kojih je osam solarnih parkova na zemlji. Ovaj u selu Sajan kod Kikinde je jedna od najvećih i drugi je po veličini u Vojvodini i četvrti u Srbiji", naveo je Antić istakavši da su domaće firme i naučne institucije učestvovale u njegovoj izgradnji.

Antić je podestio da Srbija do 2020. godine treba da poveća udeo obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji sa sadašnjih 21 odsto na 27 odsto i dodao da očekuje da ćemo taj cilj uspeti da ostvarimo, pre svega zahvaljući snažnoj podršci i posticajima države za ulaganje u "zelenu energiju".

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.