ZAVADI, PA VLADAJ Dosije Tramp: Američki psiholozi nazvali su ga OPASNIM NARCISOM, ali naš stručnjak MISLI DRUGAČIJE

Izvor: Blic, 24.Apr.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZAVADI, PA VLADAJ" Dosije Tramp: Američki psiholozi nazvali su ga OPASNIM NARCISOM, ali naš stručnjak MISLI DRUGAČIJE

Donald Tramp, predsednik SAD, ne prestaje da iznenađuje svojim potezima, zbog kojih izaziva i sve veću pažnju stručnjaka za mentalno zdravlje.

Mnogi američki psiholozi kažu da je Tramp egoističan, arogantan i narcisoidan. Još pre nego što se i kandidovao za predsednika očigledne su bile neke crte njegove ličnosti: ambicioznost, samoživost, želja za dominacijom i kontrolom, impulsivnost, harizmatičnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ekstrovertnost. Međutim, za vreme predsedničke kampanje i u prvim mesecima njegove vladavine, on je sve više ispoljavao narcisoidnost, a raste i njegova težnja ka grandioznosti.

U petak je grupa psihijatara upozorila Ameriku na to da Tramp ima "opasno mentalno oboljenje". Oni su rekli da je Tramp narcisoidan, ali i da pati od paranoje i deluzija. Kao dokaz za to oni su naveli da Tramp zaista veruje da je na njegovoj inauguracionoj ceremoniji prisustvovalo "najviše ljudi u istoriji" i što je tvrdio da su sve fotografije koje pokazuju suprotno – lažirane.

Psihijatar sa uglednog Univerziteta "Džons Hopkins" Džon D. Gartner koji je još ranije rekao da je Tramp maligni narcis, u petak je na konferenciji u Univerzitetu "Jejl" rekao da psihijatri imaju "etičku obavezu" da upozore javnost na opasnost koju Tramp predstavlja po SAD.

- Ne samo da je lažov i narcis, već je, što je još gore, paranoičan i pati od deluzija, što je dokazao prvog dana kao predsednik – izjavio je on na konferenciji sa grupom drugih psihijatara.

Iako su ovim psihijatri prekršili takozvano "Goldvoterovo pravilo" po kojem ne smeju da postavljaju dijagnozu javnoj osobi bez njenog pristanka i ukoliko je nisu lično procenili, oni su rekli da su morali to da učine zarad "opšteg dobra".

Međutim, psihoterapeut dr Zoran Milivojević ne slaže se u potpunosti sa američkim kolegama.

- Predsednik Tramp je svakako kompleksna ličnost, po mnogo čemu neuobičajena, što mu daje izvesnu zanimljivost i živopisnost. On svakako odstupa od određenih pravila ponašanja koja se u američkoj politici podrazumevaju, što je on uspeo da predstavi kao svoju prednost u odnosu na druge kandidate. On na prvi pogled daje mnoge inkonzistentne, pa i kontradiktorne izjave, u čemu mnogi ne vide neki sistem i logiku, ali ono što te izjave povezuje jeste da se on "udvara" određenom segmentu publike, kako bi ostvario svoj cilj - kaže Zoran Milivojević za "Blic".

On smatra da je Tramp odstupio od zacrtanog programa zbog optužbi da ima simpatije prema Rusiji.

- U tome vidim pragmatičnog političara koji se prilagođava vetrovima koji duvaju, i koji u skladu sa promenom situacije mora da promeni prioritete. U tome vidim političko ponašanje, a ne hirovito ponašanje nezrele i narcisoidne osobe, što mu pripisuju. Ali i u "simpatijama" prema Rusiji takođe ne treba videti neki izraz njegove ličnosti, već dobro promišljenu strategiju koja je usmerena protiv glavnog ekonomskog rivala Kine, u smislu da oslabi veze koje postoje između Kine i Rusije. To je stara igra "podeli i vladaj" - kaže Milivojević.

On se slaže sa američkim kolegama da Tramp ima narcisoidne crte ličnosti, ali misli da mu se ne može pripisati dijagnoza narcisoidnog poremećaja ličnosti.

- Tramp ima izvesnu toplinu, kakvu nemaju narcisi, u smislu da pokazuje da mu je važna publika, da mu je važno ono što ona misli o njemu - izjavio je naš poznati psihoterapeut.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.