Uoči inauguracije Donalda Trampa

Izvor: RTS, 20.Jan.2017, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči inauguracije Donalda Trampa

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp biće danas inaugurisan kao 45. američki predsednik. Procenjuje se da će svečanosti polaganja zakletve prisustvovati između 700 i 900 ljudi. Donald Tramp će prvo posetiti jednu od lokalnih crkvi gde će prisustvovati molitvi, a nakon toga ide na tradicionalnu kafu kod Baraka Obame odakle će iz Bele kuće zajedno krenuti put Kapitol hila. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Izbor Donalda Trampa za američkog predsednika je, uz Bregzit, prošle godine bio jedan od najvažnijih svetskih događaja i zbog toga ceo svet prati i njegovu inauguraciju, a još više njegove prve poteze iz Bele kuće.

Donald Tramp će prvo posetiti jednu od lokalnih crkvi gde će prisustvovati molitvi, a nakon toga ide na tradicionalnu kafu kod Baraka Obame odakle će iz Bele kuće zajedno krenuti put Kapitol hila.
Tačno u podne očekuje se da će Tramp položiti ruku na Bibliju Abrahama Linkolna i time postati 45. predsednik SAD.
Kada su u pitanju zvanice, SAD nemaju praksu da na inauguraciju svojih predsednika pozivaju svetske državnike, tako da će zemlje biti zastupljene kroz svoje diplomatske predstavnike u Vašingtonu.
Kada su u pitanju bivši predsednici, prisustovaće ih dvojica kao i Barak Obama, ali ne i Džordž Buš stariji koji je u bolnici u Hjustonu.
Tramp je juče imao brojne aktivnosti po dolasku u Vašington. Prvo je sa potpredsednikom Majk Pensom položio venac na grob Neznanog junaka na groblju Arlington, a nakon toga prisustvovao je koncertu ispred Linkolnovog memorijala. Tom prilikom Tramp se obratio okupljenima.
"Pre osamnaest meseci ovo nismo očekivali, nisu nam davali neke velike šanse, ali smo razumeli da se nešto događa. A, onda poslednjeg meseca kampanje kada se za moje skupove tražila karta više postali smo svesni da se nešto posebno događa. U kampanji sam vas zvao zaboravljeni muškarci i žene. Više niste zaboravljeni i nećete biti. To vam obećavam", rekao je novoizabrani predsednik Donald Tramp.
Ružnu senku bacila je odluka 68 članova Predstavničkog doma iz redova Demokratske strtanke da ne prisustvuju inauguraciji, samtrajući da Tramp nije legitimni predsednik s obzirom da je, kako kažu, Rusija uticala na rezultate izbora.
Obama nije hteo da to komentariše rekavši da će on sa suprugom Mišel biti tamo.
Ono što treba naglasiti da se na Vašingtonskom molu očekuje između 700.000 do 900.000 ljudi. Najavljeno je oko 90 do 100 manjih protesta širom Vašingtona, a neki su već održani kako u Vašingtonu tako i u Njujorku.
U svakom slučaju, Tramp planira da već sutra možda potpiše neke predsedničke ukaze koji će se više ticati tehničkih stvari, a najavio je da vikend želi da provede u miru a prvi radni dan biće u ponedeljak.
Vašington kao tvrđava uoči inauguracije Trampa
Vašington se sprema za inauguraciju Donalda Trampa - američka prestonica je praktično pretvorena u tvrđavu očekujući 270.000 demonstranata zbog čega je angažovano na desetine hiljada policajaca, a postavljene su i barijere u dužini od više kilometara, prenosi Tanjug.
Očekuje se da će se povodom inauguracije u centru Vašingtona oko Kapitola okupiti 900.000 ljudi, prenosi Rojters.
S druge strane očekuju se i protesti i to ne samo u Vašingtonu, već i Čikagu i Los Anđelesu, pa čak i u udaljenim zemljama - u Sidneju u Australiji.
Oko 30 grupa su već dobile odobrenje za održavanje protesta danas i sutra, a organizatori očekuju dolazak oko 270.000 ljudi.
Najviše ljudi će najverovatnije privući protest "Marš žena" u subotu, po nekim procenama oko 200.000.
Američka tajna služba, vašingtonska policija i druge agencije nameravaju da angažuju oko 28.000 policajaca, navodi britanska agencija. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Put Donalda Trampa do Bele kuće

Izvor: RTS, 20.Jan.2017

Donald Tramp će današnjom inauguracijom postati 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a američki mediji su objavili da će svečanu zakletvu položiti držeći ruku na dvema Biblijama. . Prva Biblija je poklon koji...

Nastavak na RTS...

Obama dočekao Trampa, Melanija iznenadila Mišel VIDEO

Izvor: B92, 20.Jan.2017

Vašington -- Inauguracionom ceremonijom koja ima nekoliko etapa Donald Tramp i zvanično postaje novi predsednik SAD..."Sve počinje danas. Vidimo se na zakletvi. Pokret se nastavlja - rad počinje", napisao je ranije na Tviteru...Tramp je inauguracione aktivnosti sa suprugom Melanijom počeo u Crkvi...

Nastavak na B92...

Donald Tramp položio zakletvu

Izvor: N1 televizija, 20.Jan.2017

Donald Tramp položio je zakletvu ispred Kapitola u Vašingtonu i tako i zvanično postao 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. "Svečano se zaklinjem da ću u dobroj veri obavljati dužnost predsednika i da ću, najbolje što mogu, čuvati i braniti Ustav SAD", rekao je Tramp izgovarajući...

Nastavak na N1 televizija...

INAUGURACIJA TRAMPA: Donald poljubio Mišel Obamu, Sevnica slavi (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 20.Jan.2017

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp (70) biće inaugurisan danas kao 45. šef države te zemlje Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp (70) biće inaugurisan danas kao 45. šef države te zemlje.Po okončanju aktivnosti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.