Trampov trenutak ludila: Šta se desilo u Švedskoj?

Izvor: B92, 19.Feb.2017, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov trenutak ludila: Šta se "desilo" u Švedskoj?

Donald Tramp je ostavio Švedsku zbunjenu posle govora u kom je pominjao izbegličku krizu, nesigurnost u svetu, ali i napad u toj zemlji koji se nije ni dogodio.

"Pogledajte šta se dešava u Nemačkoj i šta se desilo u petak uveče u Švedskoj. U Švedskoj, ko bi mogao da pomisli! Oni su primili mnogo izbeglica, i sada imaju probleme za koji nisu ni znali da bi ih imali", rekao je Tramp u jednom govoru u američkoj saveznoj državi Floridi.

Tramp je pomenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i napade koji se su zaista dogodili, u Briselu, Nici i Parizu.

Neimenovani Trampov portparol nije želeo Frans presu da komentariše izjavu, dok je portparolka švedskog Ministarstva inostranih poslova Katarina Akselson izjavila da je zatraženo zvanično objašnjenje od Stejt departmenta.

U međuvremenu na društvenim mrežama su se pojavili razni komentari. Bivši švedski premijer Karl Bilt napisao je na Tviteru: "Švedska? Teroristički napad? Šta li je on (Tramp) pušio? Pitanja ima mnogo".

AFP navodi da to nije prvi put da članovi Trampove administracije pominju nepostojeće napade, kasnije se pravdajući da su u pitanju lapsusi.

Portparol Bele kuće Šon Spajser je ove nedelje tri puta pominjao neki napad u Atlanti u Džordžiji, da bi se kasnio ispravio i rekao da je incident zapravo bio u Orlandu u Floridi.

Švedski mediji preneli su na engleskom jeziku da je bilo nekoliko incidenata u petak uveče u toj zemlji. Jedan muškarac zadobio je teške opekotine, izdato je upozorenje na lavinu i policija je jurila pijanog muškarca, ali nikakvih terorističkih napada nije bilo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.