Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp je upravo napravio svoju dosad NAJVEĆU GREŠKU

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razgovarao je u petak telefonom sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven, što nakon četiri decenije tišine predstavlja diplomatski potez koji bi mogao ozbiljno da naruši američke odnose s Kinom.

Ko je koga zvao?

Tramp je na svom Tviteru objavio da je predsednica Tajvana pozvala njega da mu čestita na pobedi i to jasno naglasio. Tramp se koleginici iz Tajvana sa kojim SAD nema zvanične diplomatske odnose od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1979. godine zahvalio na pozivu, a ubrzo potom oglasio se i kabinet Caj Ing-ven saopštenjem u kome je navedeno da su tema bili budući odnosi Amerike i Tajvana. U saopštenju iz kabineta stoji i da se predsednica raduje osnaživanju bilateralnih odnosa i bližoj saradnji dve zemllje.

The President of Taiwan CALLED ME today to wish me congratulations on winning the Presidency. Thank you!

"Predsednica je takođe rekla Trampu da se nada da će SAD nastaviti da podržava napore Tajvana da više učestvuje u međunarodnim događajima u budućnosti. Njih dvoje su razgovarali i o osnaživanju nacionalne bezbednosti kako bi se poboljšao život običnih ljudi", navedeno je.

I Trampov tim se oglasio saopštenjem u kom je navedeno da su dva predsednika "ukazali na bliske ekonomske, političke i bezbednosne veze između SAD i Tajvana".

"SAD prodaje vojnu opremu vrednu milijarde dolara Tajvanu"

Uledile su oštre kritike Trampovog neočekivanog poteza, pa se oglasila i Bela kuća, koja je saopštila da nema promene u politici i da SAD prepoznaje Peking kao vladu "jedne Kine".

Nakon niza saopštenja, Tramp je ponovo imao šta da kaže, po običaju na Tviteru.

Interesting how the U.S. sells Taiwan billions of dollars of military equipment but I should not accept a congratulatory call.

- Interesantno je kako SAD prodaje Tajvanu vojnu opremu vrednu milijarde dolara, a ja ne treba da prihvatim poziv u kom mi se čestita na pobedi - kaže Tramp.

"Tajvan ovim trikom neće promeniti politiku jedne Kine"

Očekivano, ovaj Trampov potez nije naišao na odobravanje u Pekingu. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uložilo protest kod "relevantne strane" u SAD i naglašavaju da je princip "jedna Kina" politička osnova kinesko-američkih odnosa.

I ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji, podseća na politiku "jedne Kine", a telefosnki razgovor koji je uzburkao strasti ocenio je kao "trik Tajvana koji tu politku ne može da promeni politiku jedne Kine".

"Ne mislim da će to promeniti politiku jedne Kine, koju je SAD godinama zagovarala. Ta politika je kamen temeljac naših odnosa, a mi ne želimo nikakvo uplitanje ili nestanak te politike", rekao je ministar.

"Trampova administracija sklona spoljnopolitičkoj improvizaciji"

Nisu izostale ni kritike iz SAD, te je Kristofer Hil, bivši zamenik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik u administraciji Džordža Buša Mladjeg, ocenio da je telefonski razgovor sa tajvanskom predsednicom "velika greška koja ukazuje da će buduća Trampova administracija biti sklona spoljnopolitičkoj improvizaciji".

Sa druge strane, portparol tajvanske predsednice Aleks Huang rekao je da odnosi Tajpeja i Pekinga i "zdravi" odnosi Tajvana i SAD "mogu nastaviti da se paralelno razvijaju" i dodao da "te dve stvari nisu u sukobu".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.