Svi senatori kod Trampa na sastanku o Severnoj Koreji

Izvor: VOA, 26.Apr.2017, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi senatori kod Trampa na sastanku o Severnoj Koreji

Članovi američkog Senata i Predstavničkog doma su u sredu u Beloj kući prisustvovali vanrednom tajnom brifingu u vezi sa Severnom Korejom.  Sredinom popodneva, senatori su autobusima krenuli neobičnim karavanom do Ajzenhauer izvršne zgrade koja je odmah do Bele kuće. Tu su saznali činjenice o “širokom spektru opcija” sa ciljem da se ukloni pretnja od strane Severne Koreje, koju je visoki zvaničnik administracije opisao kao “veoma ozbiljnu”.  Senator Kris Kuns je nazvao brifing otrežnjavajućim, ali je, medjutim, istakao da nijedna vojna opcija nije izneta zakonodavcima. “Mislim da je konstruktivno da imamo dvostranačke razgovore, kao Senat u celini, sa liderima administracije, i njenog bezbednosnog i diplomatskog tima.” Oštra retorika i Pjongjanga i Vašingtona, pokreti grupe brodova američke ratne mornarice i novi snimci sa nedavne parade u Severnoj Koreji su doveli do strahovanja tokom proteklih nekoliko nedelja da bi rat mogao da bude na horizontu. Medjutim, to je preterana reakcija, jer prividna kriza izgleda izbije gotovo svakog proleća, navodi Deni Roj, visoki saradnik Centra Istok-Zapad: “Sve počinje činjenicom da Sjedinjene Države i Južna Koreja svake godine u ovo vreme sprovode velike vojne manevre koje Severnokorejci zaista ne podnose i smatraju veoma pretećim. Oni zbog toga odgovaraju veoma snažno, čestim i ratobornim saopštenjima”. Ranije juče na Kapitol Hilu, komandant američke pacifičke komande Heri Heris je rekao da je najbolji način da se smanji tenzija na korejskom poluostrvu razmeštanje uverljive borbene sile. “Svakom probom, Kim Džong Un se približava svom proklamovanom cilju, odnosno sposobnosti da izvrši preemptivni nuklearni napad na američke gradove – i ne plaši se da javno doživi neuspeh tih proba. Odbrana naše domovine je moj najviši prioritet i stoga moram da pretpostavim da su tvrdnje Kim Džong Una u vezi sa nuklearnim sposobnostima istinite. Ono što znam je da su njegove težnje zaista istinite. “ Brifing u Vašingtonu je održan istovremeno dok je grupa američkih ratnih brodova predvodjena nosačem aviona USS Karl Vinson prilazila istočnoj obali Korejskog poluostrva. Američka nuklearna podmornica naoružana raketama na navodjenje, USS Mičigen je takodje svratila u luku Busan u Južnoj Koreji kao znak dodatne demonstracije sile prema Severnoj Koreji.   
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sastanak Putina i Trampa krajem maja?

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2017, 10:42

Predsednik Rusije Vladimir Putin i američki lider Donald Tramp mogu se sastati pre početka julskog samita G20...Naime, u toku su razgovori između Moskve i Vašingtona o organizaciji pregovora krajem maja u jednoj od evropskih država, piše "Komersant", pozivajući se na neimenovane izvore u državnim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.