Skandali se nižu  Tramp tražio od Komija da pusti Flina

Izvor: B92, 17.Maj.2017, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandali se nižu " Tramp tražio od Komija da "pusti Flina"

Donald Tramp je tražio od bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija da prekine istragu u slučaju nekadašnjeg savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

To je preneo Njujork tajms.

"Dan posle Flinovog odlaska sa funkcije, 14. februara, zbog navoda o kontaktima sa ruskim ambasadorom, Tramp se sasatao sa Komijem i tražio "milost u istrazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << FBI o Flinu". Komi je o tome napravio belešku, opisao sve detalje razgovora sa Trampom. Ovaj neispunjeni zahtev je verovatni motiv za Komijevo otpuštanje", navodi se.

Njujorški list, koji je Tramp često prozivao da proizvodi "lažne vesti", objavio je i delove iz te beleške.

"Nadam se da vi vidite čist prolaz u puštanju ovoga da prođe. On je dobar momak, nadam se da možete ovo da pustite. Tramp je navodno sugerisao da Komi razmisli o zatvaranju novinara koji objavljivaju poverljive informacije", navodi se.

Njujork takms dodaje da je tokom ranije večere Trampa i Komija, u januaru, Tramp dva puta tražio od Komija da se obaveže na lojalnost, što je Komi odbio. U odgovoru Tajmsu, Bela kuća je odbacila da se takav razgovor dogodio.

"Predsednik je stalno isticao da je general Flin pristojan čovek koji služi bezbednosti naše države i predsednik nikada nije zatražio od Komija ili bilo koga drugog da završi bilo kakvu istragu, uključujući i istragu koja uključuje generala Flina. Ovo nije istinit niti precizan opis razgovora predsednika i Komija", navodi se u odgovoru Bele kuće.

Njujork tajms dodaje da je Tramp i pretio Komiju zbog objavljivanja informacija o njihovom razgovoru.

"Džejmsu Komiju je bolje da nema nijedne nove trake našeg razgovora pre nego što počne da ih pušta medijima", napisao je Tramp na Tviteru, manje od dva dana posle otpuštanja Komija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bela kuća demantuje da je traženo zaustavljanje istrage protiv Flina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2017

Agencija Rojters prenela je navode Njujork Tajmsa u kojima se tvrdi kako je predsednik SAD Donald Tramp tražio od tadašnjeg direktora FBI Džejmsa Komija da obustavi istragu o vezama bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina i Rusije, što je Bela kuća demantovala. "Nadam se da to možeš...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.