Rohani: veze Irana i SAD na krivudavom putu

Izvor: VOA, 22.Maj.2017, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani: veze Irana i SAD na "krivudavom putu"

Novoizabrani predsednik Irana Hasan Rohani ocenio je da su veze Amerike i Irana na “krivudavom putu”, a učešće Donalda Trampa na samitu u Saudijskoj Arabiju nazvao “predstavom”. Rohani je takođe ocenio da na Bliskom istoku nema stabilnosti bez učešća Irana. “Amerikanci ne znaju mnogo o našoj religiji, u tome je stvar”, rekao je Rohani za agenciju AP. Iranski predsednik je to izjavio nakon što je Donald Tramp u nedelju, na samitu u Saudijskoj Arabiji, pozvao Muslimane na jedinstvo u borbi protiv terorizma, jer je, kako je ocenio, posredi borba “dobra i zla”. Takođe je označio Teheran kao izvor nestabilnosti u regionu. Rohani je ocenio da je “okupljanje u Saudijskoj Arabiji bilo samo predstava, bez bilo kakvog političkog ili praktičnog značaja”.  Takođe je branio Iranski raketni program, čemu se već usprotivilia Trampova administracija I rekao da Iran neće čekati američku dozvolu ukoliko želi da testira neku od raketa.  Tramp pozvao muslimane da se “ujedine u borbi protiv terorizma” Američki predsednik Donald Tramp je na regionalnom samitu u RIjadu u Saudijskoj Arabiji rekao da Sjedinjene Države žele koaliciju naroda čiji je cilj da uništi ekstremizam. "Ovo nije rat različitih religija, različitih sekti ili civilizacija. Ovo je rat između okorelih kriminalkaca koji uništavaju ljudske živote i pristojnih ljudi i sve to u ime religije." U Rijadu Tramp se sastao sa liderima šest zalivskih zemalja Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata sa kojima je potpisao memorandum o razumevanju i posvećenosti prekidu finansiranja terorističkih organizacija. Memorandum uključuje obavezu da se gone oni koji finansiraju terorizam, uključujući i pojedince.      

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Rohani: Teheran će nastaviti da pruža podršku Iraku i Siriji u borbi protiv terorizma

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2017, 09:18

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da će Teheran nastaviti da pruža podršku Iraku i Siriji u borbi protiv terorizma.. . Rohani je prošle nedelje pobedio na predsedničkim izborima dobivši 57 odsto glasova.. . „Ko ratuje protiv terorista – Irak i Sirija, ali i Iran pomažući te...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.