Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio vojni budžet od 788 milijardi dolara

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Jul.2017, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio vojni budžet od 788 milijardi dolara

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je u četvrtak vojni budžet od 788 milijardi dolara što je veliko povećanje budžeta Pentagona, od čega je 1,6 milijardi dolara za kontroverzni zid koji bi predsednik Donald Tramp da se sagradi na granici s Meksikom, uz postojeći.

Ishod glasanja 235:192 olakšanje je za Trampa i njegove poslanike, republikance i omogućava im lagodan avgustovsko odmor. Međutim, ostaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izazovne prepreke - jača opozicija demokrata u gornjem domu Kongresa SAD, Senatu.

Zakon o vojnom budžetu na 326 stranica ispunjava dugoročna obećanja republikanaca da će preokrenuti eroziju vojne spremnosti, uz pet odsto povećanja vojnim veteranima i povišicu plata u vojsci za 2,4 odsto.

Izglasani zakon odražava promjenjeni odnos snaga u Vašingtonu pod kontrolom republikanaca. Kupovina oružja je glavni prioritet, uključujući i dva dodatna priobalna borbena broda povrh Trampovog ;zahteva, a i 14 netraženih borbenih aviona sledeće generacije F-35.

Američki Senat ponovo odbacio predlog za ukidanje Obamakera

Američki senat, u kojem su republikanci većina, odbacio je republikanski predlog o povlačenju nekih odredbi zakona o zdravstvu bivšeg predsednika Baraka Obame, takozvani Obamaker.

Najmanje troje republikanaca pridružilo se sinoć demokratama u Senatu i predlog je odbačen sa 51 prema 49 glasova, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Treći pokušaj ukidanja Obamakera iz 2010. odbačen je posle "dramatične" noći u Senatu. Agencija Asošiejted pres ocenjuje da je ovo ozbiljan udarac za republikance i planove američkog predsednika Donalda Trampa.

Takozvanim "mršavim ukidanjem" povukle bi se sporne odredbe zakona, navodi BBC.

Lider republikanaca u Senatu SAD Mič Mekonel rekao je da je razočaran ishodom glasanja.

Kancelarija za budžet Kongresa procenila je da bi povlačenje "Obamakera" bez uvođenja zamene značilo da bi 30 miliona Amerikanaca ostalo bez zdravstvenog osiguranja i to je bio ključni faktor koji je uticao da jedan broj republikanskih senatora ne prihvati predlog šefa republikanske većine u gornjem domu američkog Kongresa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.