Potera u Španiji, teroristi planirali napad na Sagrada Familiju

Izvor: RTS, 19.Avg.2017, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potera u Španiji, teroristi planirali napad na Sagrada Familiju

U Španiji se nastavlja istraga posle terorističkih napada. Policija je identifikovala tela trojice od petorice napadača u Kambrilsu, a u toku je potraga za vozačem kombija – ubice. Američki predsednik Donald Tramp obećao je u telefonskom razgovoru sa španskim premijerom Marijanom Rahojem punu podršku svoje zemlje u istragama napada, saopštila je Bela kuća. Teroristi planirali napad na Sagrada Familiju, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << britanski "Telegraf".
Za napade u dva španska grada osumnjičeni su Marokanci – Musu Ukabira, Said Ala i Muhamad Hisamija, saopštila je katalonska policija. Četiri osobe su uhapšene, trojica u Ripoliju na oko 100 kilometara od Barselone a jedan muškarac u Alkanaru.

Policija veruje da je vozač kamiona koji je usmrtio ljude u centru Barselone, 22-godišnji Junes Abujakub, živ i u bekstu pa je organizovana potera po celoj Španiji.
"Verujemo da je vozač kamiona koji je pokosio ljude u ulici La Rambla napustio vozilo pešice i koliko znamo, on je naoružan. Organizovali smo poteru za njim. On i drugi osumnjičeni su već neko vreme planirali nove, veće napade po Španiji", ističe Josep Ljuis Trampero iz katalonske policije.
Musa Oukabir, koji je ranije imenovan za glavnog osumnjičenog za napad u Barseloni, ubijen je tokom okršaja sa policijom u Kambrilsu, zapadno od Barselone. Od ubijenih, mahom turista, u Barseloni, identifikovane su do sada četiri osobe, uglavnom stranci.
U prestonici Katalonije i dalje se odaje pošta stradalima. Na aveniji La Rambla građani su sinoć zapalili sveće i pisali poruke u znak sećanja prema ubijenima. 
Bezbednosne kamere jednog muzeja duž te avenije snimile su trenutak kada je kamion rušio ljude, a svedoci govore o dramatičnim trenucima.
"Bila je prava lavina ljudi, to je prvo što sam video. Iznenada sam shvatio razlog za to kada sam video da kamion ubrzava i gazi ljude. Kada smo prišli bliže videli smo ljude na zemlji, po celom bulevaru", ispričao je jedan svedok.
Predstavnici španske i katalonske vlade sastaće se da donesu odluku o nivou pretnji terorista u zemlji i katalnoskom regionu, prenosi AP.
Nakon terorističkih napada u Španiji, u kojima je poginulo 14 a povređeno više od 100 ljudi, nivo pretnji od terorizma je sada na četvrtom mestu na skali od jedan do pet.
Ministar unutrašnjih poslova Huan Ignasio Soido je rekao da će vlada pojačati bezbednosne mere na mestima gde uvek ima puno ljudi i na turističkim atrakcijama, preneo je Rojters.
"Mi ćemo preusmeriti naše napore i prilagoditi ih svakom mestu ili području kojem je potrebna posebna zaštita", rekao je Soido.
Takođe, on je naveo da španske vlasti smatraju da je teroristička ćelija koja stoji iza napada u potpunosti razbijena.
Vlasti su saopštile da su teroristički napadi delo velike terorističke jedinice koja je planirana napad u kući u Alkanaru, 200 kilometara od Barselone.
Šef katalonske policije izjavio je da je slučajna eksplozija u Alkanaru u sredu posledica pokušaja da se naprave ekspolozivni uređaji, a to je, kaže, sprečilo osumnjičene da sprovedu napade širih razmera.
Katalonska policija saopštila je, u međuvremenu, da izvodi kontrolisane eksplozije u gradu Alkanar, gde su ekstremisti planirali napade u Barseloni i Kambrilsu.
Policija je preko Tvitera pozvala stanovnike Alkanara da ne budu uplašeni zbog detonacija.
Primorski gradovi su počeli da postavljaju betonske barijere na popularnim šetalištima, u nastojanju da spreče napade slične onom u Barseloni, prenosi španski list Vanguardija.
Betonske barijere su već postavljene u popularnim španskim turističkim destinacijama na obali Sredozemnog mora - Kalafelju, Kalelji i Reusu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.