Posle ovih Trampovih izjava, mogla bi da počne NOVA ERA SVET5KE POLITIKE

Izvor: Blic, 14.Jan.2017, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle ovih Trampovih izjava, mogla bi da počne NOVA ERA SVET5KE POLITIKE

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će zadržati sankcije Rusiji još neki period. Uzimajući u obzir njegove izjave o Kini koje je izrekao u poslednjih nekoliko dana, nameće se zaključak da će novi predsednik SAD napraviti velike zaokrete u spoljnoj politici svoje zemlje, što bi moglo da otvori vrata za novu eru globalne politike.

"Ukoliko se slažete i ako nam Rusija zaista pomaže, zašto bi bilo ko uveo sankcije ako neko čini zaista divne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvari", rekao je Tramp u intervjuu za Vol Strit Žurnal, prenosi Rojters.

Tramp je kazao da će možda povući sankcije koje je administracija Baraka Obame uvela zbog navoda o sajber-napadima, ukoliko Moskva pokaže da je od pomoći u borbi sa terorizmom i dostizanju ciljeva bitnih za Vašington.

Tramp je naveo i da je spreman za sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon što bude inaugurisan 20. januara.

"Razumem da žele da se sastanemo i to je potpuno u redu", dodao je on.

Tramp je takpođe izjavio da neće podržati politiku "jedinstvene Kine" dok ne vidi napredak Pekinga u trgovini i njihovoj valuti.

"Sve je pod pregovorima, uključujući i politiku 'jedinstvene Kine'", kazao je Tramp za Vol Strit Žurnal, prenosi Rojters.

SAD su do sada priznavale tu politiku - da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan deo te Kine.

Tramp je rekao da će prvo razgovarati sa zvaničnicima Kine, ali ponovio svoju raniju izjavu da su oni "valutni manipulatori".

"Umesto da kažu 'Mi devalviramo našu valutu', oni kažu da ona opada. Ne opada, oni to rade namerno", rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, američke kompanije ne mogu da se takmiče sa kineskim, jer je američka valuta jaka i to ubija SAD.

Rojters prenosi da iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahtev te agencije da prokomentariše Trampov intervju o ovoj temi.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.