Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBNOVA DIPLOMATIJE? Tramp razgovarao sa čelnicom Tajvana, Bela kuća se ograđuje

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razgovarao je u petak telefonom sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven.

S ovim ostrvom, koje Kina smatra delom svoje teritorije, SAD su prekinule diplomatske veze 1979. godine, kada je prihvaćena politika "jedne Kine".

AP ocenjuje da je "izuzetno neobično, verovatno i bez presedana, da američki predsednik ili novoizabrani predsednik SAD razgovara direktno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa tajvanskim liderom".

Agencija podseća da su SAD prekinule diplomatske veze sa Tajvanom kada su diplomatski priznale Kinu kroz komunističku vlast Pekinga, iako Vašington i dalje ima bliske nezvanične veze sa Tajpejom.

Pročitajte još

Trampov tranzicioni tim je naveo da su dvoje lidera zabeležili postojanje "bliskih ekonomskih, političkih i bezbednosnih veza" koje postoje između Tajvana i SAD.

Bela kuća se ograđuje

Bela kuća je u petak saopštila, povodom telefonskog razgovora koji je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp imao sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven, da nema promene u politici priznavanja Pekinga kao jedine vlade "jedne Kine".

To je za AFP potvrdila portparolka Bele kuće za nacionalnu bezbednost Emili Horn.

Agencija ocenjuje da Tramp rizikuje da izazove bes Kine ovim pozivom vlastima Tajvana.

Tajvan ovim trikom neće promeniti politiku Kine

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji rekao je da je telefonski razgovor predsednice Tajvana sa Donaldom Trampom bio "trik Tajvana koji ne može da promeni politiku jedne Kine".

"Ne mislim da će to promeniti politiku jedne Kine, koju je SAD godinama zagovarala. Ta politika je kamen temeljac naših odnosa, a mi ne želimo nikakvo uplitanje ili nestanak te politike", rekao je ministar za jednu televiziju u Hong Kongu, prenosi AFP.

Predsednica Tajvana Caj Ing-ven pozvala je telefonom novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa sa kojim je razgovarala o budućim odnosima Amerike i Tajvana, što je izazvalo reakcije kineskih zvaničnika i Bele kuće.

U saopštenju iz kabineta predsednice Tajvana navedeno je da se predsednica raduje osnaživanju bilateralnih odnosa i bližoj saradnji, prenosi AFP.

"Predsednica je takođe rekla Trampu da se nada da će SAD nastaviti da podržava napore Tajvana da više učestvuje u međunarodnim događajima u budućnosti. Njih dvoje su razgovarali i o osnaživanju nacionalne bezbednosti kako bi se poboljšao život običnih ljudi", navedeno je.

U saopštenju Trampovog tima za tranziciju navedeno je da je predsednica Tajvana pozvala Trampa i čestitala mu na pobedi na predsedničkim izborima u SAD, prenosi AFP.

"Tokom razgovora, oni su ukazali na bliske ekonomske, političke i bezbednosne veze između SAD i Tajvana. Tramp je takođe čestitao predsednici na pobedi na izborima ranije ove godine", navedeno je ju saopštenju.

Tramp je na Tviteru naveo da ga je predsednica Tajvana pozvala da mu čestita na pobedi i zahvalio joj na tome.

Nakon reagovanja Bele kuće koja je saopštila da nema promene u politici i da SAD ostaje posvećena politici koja prepoznaje Peking kao vladu "jedne Kine", Tramp je na Tviteru naveo:

- Interesantno je kako SAD prodaje Tajvanu vojnu opremu vrednu milijarde dolara, a ja ne treba da prihvatim poziv u kom mi se čestita na pobedi.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trampov telefonski poziv uzburkao odnose sa Kinom

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2016

TAJPEJ - Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp direktno je razgovarao telefonom sa predsjednicom Tajvana čime je prekinuo američku politiku uspostavljenu 1979. godine kada su prekinuti formalni odnosi dvije zemlje...Trampov tranzicioni tim rekao je da su on i predsjednica Tajvana Cai Ing...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tramp je upravo napravio svoju dosad NAJVEĆU GREŠKU

Izvor: Blic, 03.Dec.2016

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp razgovarao je u petak telefonom sa predsednicom Tajvana Caj Ing-ven, što nakon četiri decenije tišine predstavlja diplomatski potez koji bi mogao ozbiljno da naruši američke odnose s Kinom...Ko je koga zvao? ..Tramp je na svom Tviteru objavio da je...

Nastavak na Blic...

Tramp razgovarao sa Tajvanom, Kinezi uložili protest

Izvor: VOA, 03.Dec.2016

Kina je saopštila da je uputila protest zbog telefonskog razgovora američkog izabranog predsednika Donalda Trampa sa predsednicom Tajvana.  U saopštenju kineskog ministarstva inostranih poslova navodi se da mora da bude naglašeno da postoji samo jedna Kina na svetu i da je Tajvan neotuđivi deo...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.