Lažni događaj iz Švedske i doviđenja, lažljivi mediji

Izvor: B92, 19.Feb.2017, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažni događaj iz Švedske i "doviđenja, lažljivi mediji"

Predsednik SAD Donald Tramp tokom mitinga na Floridi pričao je o povezanosti izbeglica i terorističkih napada kada je pomenuo nepostojeći incident u Švedskoj.

"Pogledajte šta se dešava u Nemačkoj. Treba da pogledate šta se desilo sinoć u Švedskoj. Švedska? Ko bi poverovao u to. Imaju probleme za koje nikad nisu mislili da su mogući. Pogledajte šta se dešava u Briselu, pogledajte šta se dešava širom sveta", rekao je Tramp pred svojim pristalicama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međutim, incidenta u Švedskoj nije bilo, piše "Biznis insajder".

U petak uveče je na kanalu Fox pričano o kriminalnim delima koja su počinile izbeglice u Švedskoj u emisiji "Tucker Carlson Tonight", kad je gošća Ana Horovic predstavila snimak iz novog filma koji je baziran upravo na toj temi.

Kako navodi Biznis insider, ovo nije prvi put da je došlo do veze između Trampovih izlaganja i programa na televiziji nekolikod ana pre njegovog obraćanja, bilo pred pristalicama, bilo putem društvenih mreža.

U januaru je Tramp tvitovao o oružanim napadima u Čikagu, kratko posle jedne emisije koja je obrađivala istu temu.

BBC piše da je Tramp na mitingu na Floridi ponovo žestoko udario na medije rekavši da mediji ne žele da prenose istinu.

"Život je kampanja. Učiniti našu zemlju ponovo velikom je kampanja. Za mene, to je kampanja. Učiniti Ameriku ponovo veliko je apsolutno kampanja. Nije lako, naročito kada morate da se borite protiv medija. Kada mediji lažu ljude nikada im neću dozvoliti da se izvuku s tim", rekao je Tramp.

"Nećemo dozvoliti lažnim vestima da nam govore šta da radimo, kako da živimo i u šta da verujemo. Mi smo slobodni, nezavisni ljudi i sami ćemo doneti naše izbore", dodao je Tramp.

Citirao je Tomasa Džefersona, Endrjua Džeksona i Abrahama Linkolna i njihove borbe sa medijima.

Takođe, branio je dosadašnje rezultate svoje administracije insistirajući na tome da talas optimizma se može videti širom SAD.

Dopisnica BBC-ja prepričala je i jedan događaj iz aviona kojim je Tramp došao. Kako navodi, Tramp je došao u zadnji deo aviona, rukovao se sa novinarima i rekao im da će videti "fantastičnu grupu ljudi" na mitingu.

"Bio je druželjubiv prema nama u avionu, ali sve se promenilo na mitingu", navodi ona.

Kada je počeo miting stajao je na bini i pričao o tome kako su "novinari deo korumpiranog sistema", a kada je napao medije publika je počela da skandira i podržava ga.

"Sedela sam sa ostalim novinarima u delu okruženom metalnom ogradom. U tom trenutku animozitet prema novinarima je delovao veoma ličan – moje kolege su fotografisale, a jedan muškarac mu je stavio ruku pred aparat. Kada smo napuštali hangar neko nam je dobacio: 'Doviđenja, lažljivi mediji'", piše ona.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.