SRPSKI FILMOVI ODLAZE U HOLIVUD: Naša ostvarenja u trci sa velikim svetskim naslovima

Izvor: Telegraf.rs, 26.Sep.2016, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI FILMOVI ODLAZE U HOLIVUD: Naša ostvarenja u trci sa velikim svetskim naslovima

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora.

U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe", srpski kandidat za nagradu Oskar, kao i "Bićemo šampioni sveta", reditelja Darka Bajića, u kome se igra američki glumac Džon Sevidž.

Van konkurencije za nagrade >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << biće prikazan dokumentarno-animirani omnibus "Radiovizija" u produkciji RTS-a i "Platforme", u glavnom programu "Ringišpil" Luke Popadića, a u selekciji kratkog filma "Dijamant za Baju Kaliforniju" Koste Ristića, najavila je kuća "Kovacic & Spaic".

Na programu će biti i film "Izgubljen u Jermeniji" nagrađivanog reditelja Serža Avedikiana, dobitnika "Zlatne palme" za kratki film, zatim "Buger crvena", narativni dokumentarac priznatog reditelja Berndta Madera, u kome igra srpska glumica Marija Karan, američka premijera filma Alberta Kodagoliana "Negde lepa", svetska premijera filma Levona Minasiana "Bravo virtuozo" i nakon 25 godina od premijere njegovog debitantskog remek-dela "Izgubljeni raj", američka premijera filma Davida Safariana "Topla zemlja, hladna zima".

U okviru zvaničnog programa biće prikazani nagrađeni i filmovi koji su bili nominovani za nagrade na priznatim festivalima, kao i 10 američkih igranih i dugometražnih dokumentarnih filmova, koje su režirali svetski poznati savremeni umetnici.

- Naša vizija je da stvorimo živ, heterogeni Holivud za pasionirane svetske reditelje, čiji inovativni glasovi i društveno angažovane priče inspirišu i neguju sinematsko iskustvo - izjavio je Gregor Zupanc, producent i reditelj iz Los Anđelesa i umetnički direktor AIFF-a.

Programski tim Arpe je izabrao društveno angažovane filmove koji se posebno bave pitanjima aktuelnim u SAD poput imigracije, LGBT, seksualne trgovine ljudima, tranšeksualnim i rasnim predrasudama.

- Ove godine smo usredsređeni i na promociju mladih kalifornijskih reditelja predstavljanjem najboljih studentskih filmova iz Los Anđelesa - rekao je Zupanc.

Nagrada za životno delo ove godine je dodeljena renomiranom filmskom i televizijskom glumcu Dominiku Pinonu, koji je dobio 2004. godine Molijerevu nagradu za najboljeg glumca.

Na festivalu će biti prikazan i umetnički rad Rodžera Kupeliana u filmovima "Gospodar prstenova", "Pirati sa Kariba" i drugim holivudskim ostvarenjima.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Srpski filmovi na festivalu u Holivudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2016

Arpa Međunarodni filmski festival, 19. po redu, biće održan od 3. do 6. novembra u Egipatskom pozorištu u Holivudu, a među 55 nezavisnih filmova iz 23 zemlje nalaze se i ostvarenja srpskih autora...U kategoriji dugometražni igrani film biće prikazan novi film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.