Priznanje za kvalitet i poslovnu izvrsnost

Izvor: Danas, 23.Nov.2014, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje za kvalitet i poslovnu izvrsnost

Užice - Nagrada „Oskar kvaliteta“, koju duže od dve decenije dodeljuje Fondacija za kvalitet i poslovnu izvrsnost, uz pokroviteljstvo Privredne komore Srbije i podršku Ministarstva privrede, pripala je ove godine preduzeću „Prvi partizan“ iz Užica i to u kategoriji realnog sektora.

Priznanje je, podsećaju u toj kompanija čiji je većinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << vlasnik država, posledica dugogodišnjeg uspešnog rada i investiranja u modernizaciju i poboljšanje radnih uslova. Iako zaposleni rade u tri smene i subotom, fabrika, koja proizvodi streljačku i sportsku municiju i deo je odbrambene industrije, nije u mogućnosti da zadovolji potrebe inostranog tržišta, gde se traži čak 50 odsto više od sadašnjeg obima proizvodnje. To je bio motiv da poslovodstvo pokrene veliki investicioni ciklus koji će biti okončan do kraja 2016.

Istakavši da fabrika izvozi u 90 zemalja, od čega skoro polovinu programa na tržište SAD, generalni direktor Dobrosav Andrić navodi da će proizvodnja u ovoj godini biti na nivou prethodne, kada je proizvedeno rekordnih 250 miliona komada municije, a vrednost izvoza dostigla oko 75 miliona evra. On tvrdi da će uspešno poslovanje biti nastavljeno i dogodine.

- U septembru smo zaključili ugovore za proizvodnju u 2015, a imamo u izgledu poslove do 2020. Sa američkim kupcem prošle godine je zaključen sedmogodišnji ugovor, čija je godišnja vrednost 30 miliona dolara, i već u prvoj godini saradnje jasno je da će ugovoreni iznos biti premašen. Takođe, prošle godine je vredan ugovor potpisan i sa belgijskim kupcem, a narudžba partnera iz Nemačke od planiranih 100.000 evra dosegla je iznos od 3,5 miliona evra godišnje. Poslednja tri meseca potpisali smo i tri ugovora u vrednosti od 20 miliona evra sa Jugoimportom i to dokazuje da naša fabrika dobro sarađuje sa državnim ustanovama u čijoj je nadležnosti ta delatnost - istakao je generalni direktor.

On je naglasio da trenutno užička fabrika ne može da isporuči sve tražene količine inostranim kupcima, pa je poslovodstvo iniciralo investicioni ciklus od 30 miliona evra, kako bi se proširili kapaciteti, modernizovala oprema i poboljšali uslovi rada. Već je realizovano oko 18 miliona evra, a ostatak će biti završen do kraja naredne godine. Novac je obezbeđen iz tekućeg poslovanja i iz kredita od 2,1 milion evra od Fonda za razvoj. Otvorena je hala od 3.500 kvadratnih metara za proizvodnju zrna, a do kraja meseca biće otvorena i hala od 10.500 kvadrata za proizvodnju čaura municije.

- Na proleće počinje izgradnja fabrike za kompletiranje zrna i čaure, koja će se graditi van Užica, najverovatnije na Trešnjici, a biće završena do kraja 2016. Time ćemo izmestiti proizvodnju iz podzemnog objekta, a zaposlenima značajno poboljšati uslove rada - najavio je Andrić.

On je objasnio da će sve to omogućiti fabrici da poveća izvoz sa sadašnjih 75 na 120 miliona dolara, a profit od sedam miliona na 10 do 12 miliona dolara.

- To znači da će nam biti potrebno nekoliko stotina novih radnika, ali ćemo, kao većinsko državno preduzeće, uplaćivati i više novca u republički budžet. S druge strane, uvećaćemo kapital fabrike sa 30 na 60 miliona evra i to su dobre vesti za zaposlene, za grad i za državu, a postoje i ponude inostranih partnera da se grade proizvodni kapaciteti kod njih ili u našoj zemlji - rekao je direktor Andrić.

Prosečna plata u fabrici u kojoj je, po osnovu stalnog radnog odnosa, na određeno vreme ili privremenih i povremenih poslova, angažovano 1.500 radnika, iznosi 68.600 dinara, ali na spisku za rad čeka još oko 3.000 ljudi.

- Postoji oko 3.000 molbi za zapošljavanje i trpim neizmerne pritiske na poslu i na ulici, ali ne može celo Užice da radi u „Prvom partizanu“ - poručio je Andrić i podsetio da je ta fabrika razvrstana u kategoriju državnih javnih preduzeća, bez obzira na to što prihode ostvaruje na tržištu, pa je zapošljavanje u njoj ograničeno uredbom Vlade Srbije. „U septembru ove godine dobili smo odobrenje i zaposlili 50 radnika, a kako do kraja godine u penziju treba da ode 50 zaposlenih, na njihova mesta zaposlićemo isto toliko novih radnika“, najavio je direktor „Prvog partizana“.

Izbor novog direktora

Nakon mnogih problema i pokušaja uticaja stranačko-političkih interesa, na šta su ukazivali fabrički sindikati i zahtevali da se ne menja sadašnji direktor, jer je sa svojim timom skoro 17 godina preduzeće vodio veoma uspešno, juče je konačno završen treći konkurs za izbor novog generalnog direktora. Za to mesto konkurisalo je pet kandidata, među kojima je i Andrić, a Nadzorni odbor odlučiće ko će postati novi direktor. „Ne želim da prognoziram ishod, ali moja sugestija Nadzornom odboru je da izabere najboljeg kandidata“, rekao je Andrić.

Plata direktora

Na informaciju koja je ovih dana objavljena u medijima da je njegova plata oko 400.000 dinara, Andrić je rekao da je iznos njegove zarade utvrđen na osnovu uredbe Ministarstva odbrane. „Platu sam zaradio i nisam je uzeo iz državnog budžeta, a natpisi o tome u novinama su tendenciozni“, rekao je Andrić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.