Ona je dokaz da se SVE može! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 24.Avg.2017, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ona je dokaz da se SVE može! (FOTO, VIDEO)

Ona je pobedila predrasude, zlostavljanje u detinjstvu, zavisnost i nasilnu vezu i postala prva i JEDINA gluva glumica koja je osvojila Oskara!

Glumica Marli Metlin danas slavi rođendan, a mi vam donosimo njenu neverovatnu životnu priču!

Metlinova nije imala lako detinjstvo. Imala je samo 18 meseci kada je trajno izgubila sluh na desnom, odnosno 80 odsto sluha na levom uhu. Iako se smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je sluh izgubila zbog infekcije i visoke temperature, u svojoj autobiografiji "Vrištaću kasnije" (I'll scream later), navela je da je do gubitka sluha došlo zbog genetske deformacije unutrašnjeg uha. Ona je jedina gluva osoba u svojoj porodici.

NEMA ODUSTAJANJA: Borba ove Beograđanke je inspiracija za sve!

U istoj knjizi, glumica je navela i da je dva puta bila seksualno zlostavljana, prvi put od strane bebisiterke kada je imala 11 godina, a drugi put u srednjoj školi, kada ju je zlostavljao profesor.

Mala Marli od detinjstva je volela pozorište i scenu, i kao sedmogodišnjakinja je debitovala u ulozi Doroti u "Čarobnjaku iz Oza", u pozorištu pri Međunarodnom centru za oštećeni sluh i umetnost.

Nastavila je da učestvuje u predstavama te trupe, i 1986. godine ju je primetio Henri Vinkler i dao joj ulogu u filmu "Deca manjeg boga" (Children of a lesser god). Igrala je čistačicu u školi za decu oštećenog sluha, koja se zaljubljuje u terapeuta za govor (Vilijam Hurt).



Izvor: YouTube

Uloga Sare Norman donela je Marli fantastične kritike i svetsku popularnost, kao i Oskara za najbolju žensku ulogu.

Metlinova je time postavila dva rekorda – sa 21 godinom, bila je najmlađa glumica koja je ikada osvojila zlatnu statuetu za glavnu žensku ulogu, i do dan-danas je jedina gluva osoba koja ju je osvojila.



Izvor: YouTube

Svojevremeno je bila i zavisna od droge, zbog čega se lečila u klinici "Beti Ford". U autobiografiji je obelodanila i da je Hurt, sa kojim je dve godine bila u vezi, bio fizički nasilan prema njoj.

Upoznajte "čeličnu mamu" Saru (VIDEO)

Snimila je više od 60 naslova, među kojima su serije, filmovi, gostovanja u crtaćima… Igrala je u serijama "Zakon i red", "Očajne domaćice", "Zapadno krilo", "Sajnfeld", "Reč na L", "Hitna služba".



Izvor: YouTube



Izvor: YouTube

Učestvovala je u TV emisijama "Ples sa zvezdama" i "Poznati šegrt". Pre šest godina, u epizodi "Šegrta" prikupila je neverovatnih 986.000 dolara za "Fondaciju Starki", što je tada postavilo rekord za najviše prikupljenih humanitarnih sredstava u nekom televizijskom događaju IKADA! Produkcija je "uletela" još 14.000 dolara kako bi Marlinu cifru zaokružila na milion dolara.

Akterka je i neobične holivudske ljubavne priče – kada je 1993. godine snimala scene za seriju "Reasonable doubts", policija u Burbenku odredila je nekoliko policajaca za obezbeđenje seta. Tada je upoznala policajca Kevina Grandalskog, koji je bio zadužen za obezbeđenje i kontrolu saobraćaja oko seta. Venčali su se u avgustu 1993. i imaju četvoro dece, Saru (21), Brendona (17), Tajlera (15) i Izabel (14).

Na Superboulu je dva puta imala čast da na znakovni jezik prevede američku himnu u živom prenosu.



Izvor: YouTube

Marli ima i svog prevodioca, što mnogi ne znaju, pa voli da se našali na svoj račun.

Today is Interpreter Day! I have to give a shout out to Jack! Jack! Thank you for being my voice for all these years. 32 years! You're awesome! And to all the other interpreters who have worked with me! Thank you! Love you! #asl @jackjason

A post shared by Marlee Matlin (@themarleematlin) on May 3, 2017 at 3:44pm PDT

"Mnogi nemaju pojma da moj prevodilac Džek svuda ide sa mnom. Desi se da me neko pozove i pričamo telefonom, upalim spikerfon, i ta osoba tek posle desetak minuta kaže - čekaj, a kako ti čuješ šta ja govorim? Jer Džek sedi pored telefona i pokazuje mi znakovnim jezikom. Onda se našalim - a, pa danas je sreda, a ja sredom čujem," rekla je glumica.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Jedina gluva glumica koja je osvojila Oskara: Marli Metlin je pobedila predrasude, zlostavljanje, zavisnost i nasilnu vezu

Izvor: Story, 24.Avg.2017

Glumica Marli Metlin danas slavi rođendan, a mi vam donosimo njenu neverovatnu životnu priču! Metlinova nije imala lako detinjstvo. Imala je samo 18 meseci kada je trajno izgubila sluh na desnom, odnosno 80 odsto sluha na levom uhu. Iako se smatra da je sluh izgubila zbog infekcije i visoke temperature,...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.