U RALJAMA POLITIKE Život u BiH sveden na ratove za datume iz prošlosti

Izvor: Blic, 17.Jan.2017, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U RALJAMA POLITIKE Život u BiH sveden na ratove za datume iz prošlosti

Tenzije oko proslave Dana Republike Srpske polako jenjavaju, ali nas uskoro očekuju nove.

U BiH se živi od datuma do datuma, oko kojih se redovno pale političke varnice, i tako celu godinu. Za manje od dva meseca čeka nas fama oko proslave tzv. Dana nezavinosti BiH, 1. marta, koga slave Bošnjaci i Hrvati, a Srbi ignorišu i traže ocenu ustavnosti. U maju slede prepucavanja povodom godišnjice masakra u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni, a verbalni sukobi u prvoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine kulminiraće 11. jula u Srebrenici.

Za one koji u BiH žive od napetosti nema godišnjih odmora, jer će im godišnjicu masakra na sarajevskoj pijaci Markale, 28. avgusta, dobro doći da pokažu da su „zaštitnici“ nacionalnih interesa.

U svakoj normalnoj zemlji svi slave dan kada je nastupio mir, ali u BiH neće biti tako 21. novembra, kada je potpisan Dejtonski sporazum. U Srpskoj će ga proslavljati, u Federaciji BiH ignorisati, što će ponovo biti sjajan povod za nacionalistične poruke.

Tenzije se neće ni smiriti, a doći će 18. novembar, godišnjica osnivanja Herceg-Bosne, koju slave Hrvati, Bošnjaci pene od besa, a Srbi ravnodušno posmatraju.

Novembarsko ludilo završava se 25, kada Bošnjaci i Hrvati slave tzv. Dan državnosti BiH, dok ga u Banjaluci ignorišu.

Ako se na sve ovo dodaju manje poznati datumi, poput zatvaranja ratnih logora, pa još ako je izborna godina (svaka druga) jasno je da u BiH nema prostora da se priče o bilo čemu drugom osim o – prošlosti.

- Da se ne lažemo, kod našeg naroda to još prolazi i prolaziće sve dok još više ne ogladni, a političarima ovakva situacija donosi poene. Bakir kaže jednu stvar, muslimani ga podrže. Dodik mu odgovori, ovi naši likuju. Ne vidim da će se nešto promeniti barem u sledećih nekoliko godina – kaže za „EuroBlic“ politički analitičar Velizar Antić.

Prema njegovim rečima, drugi problem je to što se još nismo privikli na ono što smo dobili Dejtonskim sporazumom, iako je prošlo 20 godina.

- Političko Sarajevo se ponaša po principu zanemarivanja i omalovažavanja Srpske, ne pominjući joj čak ni puno ime. Istovremeno, naši političari iz Banjaluke ponašaju se kao da živimo u nekoj nezavisnoj državi, što nije tačno. Dok ste u toj zemlji, morate da je uvažavate. Možete da imate legitiman cilj da RS bude nezavisna, i Katalonija ima takav cilj, ali u ovom trenutku to ne može da se ostvari. Morate da sačekate i da u međuvremenu poštujete centralne institucije. Sve dok postoje različita tumačenja imaćemo ovu neregulisanu situaciju i ljude koji će da je koriste – zaključuje Antić.

Sociolog iz Mostara Slavo Kukić smatra da su ideologije vladajućih političara, koje ne zanima budućnost, nego svoju bezbednost grade na „tamburanju“ oko prošlosti – prvi razlog stanja u kome se nalazi BiH. Drugi problem je kompetencija.

- Ljudi koji imaju manjak kompetencije, neophodne da se odrede pravci razvoja, da se privuče strani i aktivira domaći kapital, te da se otvaraju radna mesta, traže način kako da nadomeste tu prazninu. Jedan od načina je borba oko prošlosti, oko „velikih istorijskih datuma“ - zaključuje Kukić.

Gde je granica trpljenja?

- Očito je da etnomanipulacija ima takvu snagu da prosečnog čoveka tera na žrtvovanje po cenu čak i biološkog opstanka. Što kraće to bude trajalo, to će za tog malog čoveka biti bolje. Nisam siguran da će tako brzo da završi – prognozira Slavo Kukić.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.