Srbija kupuje nove helikoptere

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija kupuje nove helikoptere

31.07.2015. -

Prioritet srpske vojske je kupovina novih helikoptera i naš zahtev je da do kraja godine kupimo dva, a sledeće još dva, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je u intervjuu Tanjugu konstatovao da je opremanje vazduhoplovstva, naročito nakon toliko godina apsolutnog nemara i nebrige, odgovorna i složena stvar kojoj su ova vlada, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pristupili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << apsolutno sistematski.

„Činimo sve što je moguće da bi se stvorili što povoljniji uslovi u Ratnom vazduhoplovstvu i prvi korak je svakako bilo značajno izdvajanje sredstava, da bi uopšte moglo da se krene sa razmatranjem bilo kakvih ponuda. Najpre smo definisali prioritete opremanja, potom taktičko-tehničke zahteve, ekonomske aspekte ponuda i spremnosti ponuđača za razvoj vojno-ekonomske saradnje i transfer tehnologija na odbrambenu industriju Srbije“, rekao je Gašić.

On je dodao da su razmatrane ponude više proizvođača aviona i helikoptera, između ostalih i ponude iz Nemačke i Ruske Federacije.

„Ulazimo u konačnu nabavku dva ruska i dva nemačka vojna helikoptera. Prva isporuka se očekuje uskoro i moram da naglasim da je, naravno, reč o helikopterima vrhunskih performansi, opremljenim za noćno letenje, sa najsavremenijom opremom koja će moći da se koristi u aktivnostima traganja i spasavanja“, rekao je Gašić.

On je precizirao da se u ovom trenutku razmišlja da li da se dodatnih devet aviona MiG-21 u toku 2015. i 2016. vrate u resurse, koji bi trajali do 2025. ili da se sačeka 2018. i da se onda krene u nabavku novih letelica.

„To zajedno sa Ministarstvom finansija, Vladom Srbije i premijerom treba da dogovorimo šta ćemo uraditi u narednom periodu“, rekao je Gašić.

Ministar je dodao da su u toku i pregovori sa kompanijom „Erbas“ u vezi sa kupovinom jednog transportnog aviona.

Planovi Ministarstva odbrane su i da se prodaju avioni koji godinama nisu bili u upotrebi, a koji su svojevremeno adaptirani u putničke avione.

Za razliku od RV i PVO u koju godinama nije ulagano i, kako je rekao Gašić, na čijem se uništavanju godinama radilo, slika našoj flotili je potpuno drugačija.

„Imamo sreću, Srbija i Vojska Srbije imaju sreću, da imamo izvrsne starešine, koji su zajedno sa svojim kolegama, našim mornarima, sredili našu Rečnu flotilu toliko da nam služi za ponos u svakoj zajedničkoj vežbi i sa mađarskom i rumunskom vojskom“, poručio je Gašić.

On je dodao da je stanje brodova, sredstava i naoružanja u Rečnoj flotili „kako to kažu u vojsci — vrlo dobro“ i podsetio da će uskoro u državnom vlasništvu biti i brod „Bodrog“, s kog je austrougarska vojska 1914. ispalila prve salve na Beograd u Prvom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.