Tajna veza

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2017, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna veza

Ne znam šta se desilo od dočeka Nove godine naovamo, ali gradska vlast u Nišu je izgleda rešila da sa građanima, onima koji su je birali i koji je plaćaju, započne drugačiji, tajnoviti odnos.

Možda su za to “krivi” stari rokeri iz “Bijelog dugmeta”, koji su na Trgu kralja Milana u novogodišnjoj noći odsvirali svoju popularnu pesmu “Ima neka tajna veza”. Možda je baš tada nekome ko upravlja gradom, možda i samom gradonačelniku Darku Bulatoviću, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zašto da ne, sinula ideja da u novoj 2017. sa građanima ima baš takvu vezu.

Zbog pesme ili nečeg drugog, u svakom slučaju od početka godine Gradsko veće je održalo 3 sednice, a javnost nije bila obaveštena ni o jednoj! Usvajane su odluke o visini novčane nagrade “11. januar”, formirane su dve "komisije", usvojene odluke koja se tiču izmeštanja pruge i Naučno-tehnološkog parka, a građani za to nisu znali.

Nisu znali ni oni koji bi u nekoj društveno-političkoj hijerarhiji trebalo da budu spona između vlasti i građana, mi novinari. Niko medijima nije javio da se sednica održava, pa je tako narušena dobra praksa ustanovljena poslednjih godina.

Na stranu što nije bilo poziva. Možda su, kako reče zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, sednice zaista bile hitne, ali nije bilo ni obaveštenja nakon održanih sednica iz pres-službe gradonačelnika, jer složićete se, i odluke na tim sednicama se usvajaju zbog građana. Mada, možda mi samo mislimo da je zbog građana?

Tajnovitost je prekinuta kada je neki službenik, i hvala mu na tome, objavio odluke sa sednica u delu gradskog sajta u kojem su akti Gradskog veća. Tako se i saznalo da gradska vlast nešto radi iza zatvorenih vrata.

Da “tajna veza” sa građanima dostigne vrhunac potrudio se novi načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, koji je rekao da razlozi za smenu šefa gradskih finansija Miljana Stevanovića “nisu za novine”. Drugim rečima, nisu za javnost i građane, jer novine, kako napisah koji red pre, zbog njih i postoje.

Zašto bi neko od građana krio razloge za smenu čoveka koji je raspolagao parama svih građana? Zašto bi neko u, kako kažu, demokratskoj zemlji koja teži EU izjavio da nešto “nije za javnost”, a pride nije državna, niti vojna tajna? Sve i da nije, kada se nešto krije, odmah deluje sumnjivo. Ima li razloga za sumnju pokazaće naredni dani, ali više od svega brine očigledno sve veća zatvorenost gradskih vlasti u Nišu.

Transparentnost i dostupnost informacija su neki od osnovnih demokratskih principa sadržanih u Lisabonskom ugovoru, koji je dopuna Ugovora o uspostavljanju Evropske unije. Nešto od čega ne odstupaju vlasti u državama Evrope. Ne odstupaju ni građani, što je još važnije.

Gradske strukture u Nišu bi toga mogle malo da se podsete, malo da se sete i građana, kako se ubrzo ne bi slušali neki drugi hitovi “Bijelog dugmeta”. Na primer “Lažeš”, neki će možda pevati “A i ti me iznevjeri”... A možda će sve to prekriti ruzmarin, snegovi i šaš.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.