Vesić povodom 100 dana Vlade: Ušštede, dobiti JP, Beograd se u ovoj godini neće zadužiti ni jedan jedini dinar

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić povodom 100 dana Vlade: Ušštede, dobiti JP, Beograd se u ovoj godini neće zadužiti ni jedan jedini dinar

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je danas da je za prvih 100 dana rada gradske vlasti, pored značajnih ušteda u radu gradskih javnih preduzeća i započete konsolidacije javnih finansija, najvažnije što je napravljen takav budžet da se grad ubuduće neće zadužiti ni jedan jedini dinar.

Napominjujući da će ovakav izveštaj o radu grad redovno predstavljati građanima, Vesić je podsetio na finansijsku situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatečenu nakon preuzimanja gardske vlasti.

"Mi nismo zatekli grad pun kranova i u kome budžet svake godine raste, kao što je prošla vlast zatekla kada su došli 2008. godine. Zatekli smo Beograd koji je zadužen preko 1,1 milijardu evra, u kome je izdato oko 40 građevinskih dozvola za četiri godine, u kome su javna preduzeća bila pred bankrotom, tako da naš start nije bio od nule, nego u dubokom minusu", rekao je Vesić na Studiju B.

Naš prvi posao bio je, kako je naveo, finansijska konsolidacija grada, usvojen je budžet od 78 milijardi, sa jako malim deficitom, tako da se "prvi put Beograd u ovoj godini neće zadužiti ni jedan jedini dinar".

Vesić je ponovio da su pri pravljenju budžeta prvo planirani prihodi, ali da razlika izmedju prihoda i rashoda nije velika i da će biti nadoknadjena prodajom imovine grada.

Da bi se sproveo planirani budžet potrebna je velika štednja koju sprovodimo od prvog dana, rekao je gradski menadžer, dodajući da tu misli na ukidanje službenih automobila, PR, konsultantskih i advokatkih usluga.

"Samo na ukidanje PR usluga uštedeli smo 150 miliona dinara, na advokatske oko 50, na ukidanje službenih automobila oko 110 miliona. Ukupne uštede samo na ovim uslugama su oko dva miliona evra", naglasio je Vesić.

On je ukazao da se sada domaćinski posluje na taj način što su sva preduzeća povezana u jedan sistem i ne funkcionišu više samostalno i to se pokazalo uspešnim jer su preduzeća koja su do sada bila gubitaši, počela da ostvaruju prihode.

Vesić je naveo primere "Parking servisa” koji je u prvom delu godine ostavario dobit od 310 miliona dinara, "Ada Ciganlija" osam miliona, Veletržnica 56 miliona, SC "Tašmajdan" osam miliona, Kombank arena prvi je put ostvarila dobit od 1,3 miliona, Pogrebne usluge 65 miliona, a "Zelenilo Beograd” 106 miliona dinara.

"To govori da su oni poboljšanjem rada doprineli i razvoju grada, jer veliki deo njihove dobiti ide u gradski budžet", rekao je Vesić, naglasivši i da je samo to urađeno za sto dana - velika je stvar.

On je potvrdio da neće više biti moguće da svako koristi budžet grada za projekte od kojih građani nemaju nikakve koristi, zbog čega je, kako je precizirao, dug grada 1,118 milijardi evra.

Govoreći o posledicama poplava, Vesić je rekao da je grad dosta uradio na njihovom otklanjanju, da pomaže na obnovi infrastrukture, a kada je reč o Obrenovcu ima dosta donatora i najvažnije je da se poprave oštećeni nasipi jer bez toga sve što je uradjeno biće uzalud.

On je naglasio da će grad nastaviti sa investicijama, a tu posebno mesto ima projekat "Beograd na vodi".

"Do sada smo obnovili zgradu Beogradske zadruge za šta smo dobili donaciju od dva miliona evra, raščišćavamo prostor u Savskom amfiteatru koji bi inače trebalo da bude raščišćen jer predstvalja ruglo grada", ukazao je Vesić i dodao da se bez potrebe kritikuje nešto što je dobro za grad.

Posebno važna stvar u razvoju grada je javno privatno parnterstvo koje će se, prema rečima gradskog menadžera, primenjivati kad je god to moguće i gde može da donese korist za grad, a to je pre svega u izgradnji podzemnih garaža.

Govoreći o proslavi 70 godina od oslobođenja Beograda, Vesić je naglasio da se grad uveliko priprema za tu manifestaciju, koja će trajati nekoliko dana.

"Žao mi je što se do sada taj datum nije obeležavao kako dolikuje, jer je veliki broj Crvenoarmejaca dao život za oslobođenje našeg grada i grad će se njima odužiti", rekao je Vesić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VESIĆ: Za 100 dana gradske vlade velike uštede, javna preduzeća ostvaruju dobit

Izvor: Telegraf.rs, 01.Avg.2014

- Prvi put mogu da kažem da se Beograd u ovoj godini neće zadužiti ni jedan jedini dinar - rekao je Vesić i ponovio da su pri pravljenju budžeta prvo planirani prihodi

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.