Veće o Strategiji održivog razvoja opštine

Izvor: KovinEkspres.rs, 01.Sep.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće o Strategiji održivog razvoja opštine

Na četvrtoj sednici Opštinskog veća prihvaćena Strategija održivog razvoja kovinske opštine – Pred većnicima Informacija o kapitalnim ulaganjima

U budžet kovinske opštine od januara do kraja juna ove godine ukupno se slio 353.846.581 dinar, a to je 42, 38 posto planiranih prihoda. U istom periodu izvršenje budžeta iznosilo je 313.660.981 dinar, odnosno 34, 56 posto, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta kovinske opštine u prvoj polovini 2014. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << Izvršenje najvažnijeg lokalnog finansijsko-planskog akta našlo se na 4. sednici Opštinskog veća održanoj u petak 29. avgusta, a većnici su ga prihvatili i prosledili Skupštini opštine.

Na sednici izvršnog organa Skupštine našla se i Informacija o kapitalnim ulaganjima, što je bio i jedan od zahteva skupštinskih odbornika izrečenih u formi odborničkih pitanja na prethodnom zasedanju.

Sutra počinju radovi u Industrijskoj zoni

Kako je na sednici rekao Dušan Petrović, predsednik Opštine, u utorak 2. septembra počinju radovi na infrastrukturnom opremanju Industrijske zone.

Izgradnja objekta hitne pomoći i fizikalne medicine i rehabilitacije, odnosno druga faza ove investicije, poverena je „Statiku“ iz Kovina, i sad teče period tokom kojeg ostali učesnici mogu da ulože eventualne prigovore.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Bavaništu, za šta je iz budžeta izdvojeno 30 miliona dinara, u fazi je sprovođenja postupka javne nabavke nakon čega bi građevinski radovi mogli da počnu.

Najveća investicija u opštini i jedna od najvećih u Republici, izgradnja vetroparka „Čibuk I,“ zahteva, pokazalo se, šire atarske puteve kojim će se transportovati neophodna oprema, tako da je aneksom postojećeg ugovora sa investitorom, Kompanijom CWS, uspostavljeno pravo službenosti prolaza prošireno i na mogućnost da se ovi putevi prošire.

Pred Opštinskim većem se našla i Strategija održivog razvoja opštine Kovin, planski akt na čijoj izradi je proteklih meseci radilo više radnih tela, podeljenih po različitim oblastima. Velimir Rađenović je, ocenio da je „Strategijom obuhvaćeno sve najvažnije što nam je činiti u narednom periodu i da, ukoliko bar deo zacrtanog realizujemo, biće to veliki uspeh, posebno kada je reč o pravcima privrednog razvoja.“

I ovaj dokument će se naći pred skupštinskim odbornicima na septembarskoj sednici.

Prihvaćeni su i predlozi Odluke o izmenama Odluke o poslovnom prostoru opštine Kovin i Odluke o utvrđivanju prava na regresiranje troškova prevoza učenika srednjih škola u međumesnom saobraćaju.

Govoreći o donošenju odluke u vezi sa regresiranim prevozom đaka, rukovodilac resornog odeljenja u Opštinskoj upravi, Stojanka Tasić, rekla je da se njome bliže određuje ovo pravo koje je bilo regulisano do sada Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti na teritoriji opštine Kovin.

Usvojeni su i Pravilnik o uslovima za korišćenje povlastica za prevoz studenata viših škola i fakulteta u međumesnom saobraćaju i Pravilnik o korišćenju povlastica za prevoz učenika srednjih škola u međumesnom saobraćaju. Ovim pravilnicima bliže se određuju uslovi za korišćenje povlastica za prevoz srednjoškolaca i studenata koji putuju.

I „neparlamentarnim“ strankama poslovni prostor, ako ga ima

Po izmenjenoj odluci o poslovnom prostoru opštine Kovin, poslovni prostor može se dati u zakup političkim strankama i udruženjima građana koja imaju odbornike u SO Kovin. Izuzetno, ukoliko opština ima raspoloživog poslovnog prostora, ono se može dati i političkim strankama koje nemaju odbornike.

Prihvaćen je i Predlog rešenja kojim se početna cena za davanje u zakup poslovnog prostora kojim raspolaže lokalna samouprava usklađuje sa indeksom potrošačkih cena. Povećanje je 7,8 posto tako da sada zakup po kvadratu iznosi 428,74 dinara.

Uz vidno zadovoljstvo data je saglasnosti na zahtev Srednje stručne škole „Vasa Pelagić“ iz Kovina za uvođenje novih obrazovnih profila i njihovo dodatno finansiranje. Ova škola će, pošto je dobila saglasnost Opštine, u daljoj proceduri zatražiti od Pokrajinskog sekratarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice donošenje rešenja o verifikaciji novih obrazovnih profila. Tako bi se u Kovinu školovali i kulinarski i ugostiteljski tehničari (IV stepen), poslastičari, ali i kuvari i konobari specijaliste (V stepen stručne spreme). Ukoliko sve bude u skladu sa željama i očekivanjima, novi obrazovni profili biće uvedeni od školske 2015/16. godine.

Na četvrtoj sednici, pored ostalog, usvojene su i izmene i dopune Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi Kovin.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.