Tabaković: Dinar slabi zbog Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014, 02:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Dinar slabi zbog Ukrajine

Evro je juče vredeo 116,7414 dinara, najviše ove godine, a veća vrednost evra bila je jedino sredinom 2012. kad je prešao granicu od 118 dinara.

Tabaković je za Blic izjavila da su loše vesti u medijima o fiskalnoj i makroekonomskoj perspektivi Srbije početkom jula oborile poverenje investitora u državne hartije od vrednosti i domaću valutu.

Njihovo interesovanje se u međuvremenu povratilo, smatra ona, ali opet je pokolebano događajima u okruženju.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanje kako je moguće da u leto, kada iz dijaspore na odmor u Srbiju dolaze građani, dinar ne jača, Tabaković navodi da to, ipak, nema primarni efekat na kretanja na deviznom tržištu.

"Iako je tačno da je u letnjem periodu godine priliv deviza zbog dolaska naših ljudi koji rade u inostranstvu na višem nivou od ostatka godine, efekat prodaje deviza menjačnicama i bankama ima sekundarni efekat na kretanja na deviznom tržištu", objasnila je guvernerka.

Ona ističe da primarni efekat i tokom letnjih i ostalih meseci u godini imaju ponuda i tražnja za devizama domaće privrede i međunarodnih investitora.

Tabaković je podsetila da je tokom prethodnih godina u letnjim mesecima povećana ponuda stranog novca imala umirujući efekat na tržište samo onda kad su zbog sezonski smanjene aktivnosti privrede i stranih investitora izostajali pritisci, kao što je to bilo 2011.

Prethodnih godina najčešće u ovom periodu nisu izostajali pritisci, prvenstveno zbog stranih ulagača u naše hartije od vrednosti, kao ni posledične intervencije NBS na deviznom tržištu, rekla je ona.

Tako je, prema njenim rečima, 2010. u periodu jun-septembar NBS morala da interveniše prodajom milijardu evra, a od juna do avgusta 2012. prodala 167 miliona evra kako bi umirila pritiske na rast deviznog kursa

NBS je intervenisala i prošlog leta sa oko 300 miliona evra, izjavila je Tabaković.

Prema zvaničnim podacima NBS, od početka godine do kraja maja u Srbiju se slilo investicija u iznosu od 535 miliona evra, a na osnovu vraćanja kredita uzetih od matica, banke su vratile u inostranstvo 297 miliona evra, navodi Blic.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar pada zbog dugova i Ukrajine

Izvor: Capital.ba, 25.Jul.2014

BEOGRAD, Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da nije zabrinuta zbog pada vrijednosti domaće valute na istorijski minimum od 116,74 dinara za evro i objašnjava da su razlozi za ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.