Samodoprinos, za i protiv

Izvor: RTS, 19.Dec.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samodoprinos, za i protiv

U kuršumlijskom selu Sagonjevu, krajem meseca biće organizovano izjašnjavanje meštana o uvođenju samodoprinosa. Skoro zaboravljen način prikupljanja sredstava u topličkom kraju, trebalo bi da rezultira izgradnjom još dva kilometra asfaltnog puta, koliko sada nedostaje da se ovo mesto poveže sa opštinskim centrom.

U opštini  obećavaju da će na svaki prikupljen dinar, oni dati još tri, da bi put bio urađen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u što skorije vreme.

Voće, proizvedeno u Sagonjevu, na obroncima Kopaonika, skoro bez  upotrebe hemije, otvorilo je vrata meštanima na tržištu, koji zbog toga, iz godine u godinu, proširuju svoje zasade.

"Svi su angažovani na svojim imanjima. Kako oni koji ovde žive, tako i oni koji su zaposleni. Održavaju svoja imanja, rade i bore se za sebe", kaže Svetomir Matić, selo Sagonjevo.

Uslov da prirodni potencijali na pravi način budu iskorišćeni, prema rečima meštana, jeste njihovo povezivanje kvalitetnim putem. Asfalt je pre šest godina stigao na dva kilometra do sela i tu se zastalo. Sada žele da sopstvenim učešćem, iniciraju završetak puta, o čemu će se izjašnjavati krajem meseca.

"To je najbolji način da se svi uključe u aktivnosti, da budu učesnici, jer ako idemo po sistemu šta ko da, šta ko može, taj posao i ta akcija nikada ne uspeva", kaže Radovan Radovanović, selo Sagonjevo.

Organizatori izjašnjavanja o samodoprinosu, zbog njegove važnosti, ne sumnjaju da će se većina meštana opredeliti za njegovo uvođenje.

Prikupljanje novca putem samodoprinosa u ovom malom, kuršumlijskom planinskom selu ima dugu tradiciju. Prvi referendum o samodoprinosu organizovan je još daleke 1975. godine.

Opština Kuršumlija podržaće stanovnike Sagonjeva u njihovim namerama. Kažu da je ovo jedno od retkih planinskih sela, u kome su se zadržali mladi ljudi, kojima treba obezbediti bar minimum uslova za život.

"Pozdravljam jednu takvu akciju. Više će sredstava biti prikupljeno, a opština je uvek tu da na ta njihova sredstva, da svoje učešće, kako bi posao bio uspešno završen", kaže predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Za asfaltiranje dva kilometra puta potrebno je obezbediti oko dvadesetak miliona dinara. Učešće meštana bilo bi oko tri miliona, dok bi veći deo obezbedila opština.

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.