Ne jedeš meso? A pljeskavice???

Izvor: Mondo, 03.Avg.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne jedeš meso? A pljeskavice???

Da sam dobila po dinar za svaki put kada me je neko ovo pitao, imala bih dovoljno love da sve vas koji čitate ovaj tekst odvedem na pljeskavice. Sa prilozima po vašem izboru, otvorila bih se i za one koji se plaćaju!

Kada nekome u zemljama Balkana kažete da ne jedete meso, reakcija je uglavnom – zaprepašćenje. Živimo u sredini u kojoj vlada ona stara "nije ručak bez mesa", i u kojoj, paradoksalno i nažalost, meso u mnogim kućama predstavlja luksuz koji se ne nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << baš svakog dana na tanjiru. Izgovoriti rečenicu da ga svesno odbijate je skoro pa uvreda za bake, mame, ali i ljude iz okoline približnog uzrasta.

Vegetarijanci su, kao što znamo, osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porekla. Precizno, one čija proizvodnja je zahtevala da životinja umre. Dakle, postoje vegani koji ne jedu ni proizvode nakon kojih je životinja ostala živa, pa peskavegatarijanci koji jedu ribu, lakto-ovo-vegetarijanci koji konzumiraju mlečne proizvode i jaja, i poluvegetarijanci kao što sam ja. Mi ne jedemo crveno meso, ali ćemo ponekad, u zavisnosti od sopstvenih odluka, pojesti belo meso ili ribu kao izvor proteina. Postoje i poluvegetarijanci koji će povremeno jesti i crveno meso.

Odluka da izbacite životinjske proizvode iz ishrane je samo vaša, ali će u okolini izazvati najburniju reakciju. Dešavalo mi se da odem na roštilj u prirodi i moram da odgovaram na 20 pitanja u cugu zbog toga što neću ćevap ili šta god, dok neko pored mene samo kaže "e, meni nemoj te pečurke sa žara, ne jedem pečurke" i može da nastavi svojim putem. Ne jedem ja ni grejpfrut jer mi se ozbiljno ne dopada ni ukus ni tekstura, pa me za to niko nikada nije rešetao pitanjima. Odraslo ljudsko biće bi trebalo da bude sposobno da samo donese odluku šta će unositi u sebe, ali se često nađe u situaciji da tu odluku mora da brani. I to od ovakvih pitanja, koja se kreću od zabrinutih, preko "prozivki", do smešnih.

Ne jedeš ni pljeskavice?!

Ubedljivo najčešće pitanje. Znam i razumem da je Nj. K. V. Pljeka jedno posebno balkansko zadovoljstvo, bilo za ručak ili posle duge noći u klabingu, i iskreno mi je drago kada ljudi u njoj uživaju. Ja samo nisam jedna od njih.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock photos

Je l' to zbog prava životinja?

U mom slučaju, nije, ma šta ko o tome mislio. Moje lično mišljenje je prilično striktno – ne mislim da bi bilo OK da zagovaram prava životinja na tanjiru, pa posle ručka obuvam kožne cipele, oblačim kožnu jaknu, pakujem kožni novčanik u kožnu torbu... Ako se boriš za prava nečega ili nekoga, makar ja mislim da bi to moralo da bude potpuno. Možda i grešim, ne znam.

Pa zašto onda?

Crveno meso sam prestala da jedem zato što mi je grozno. Izgled, tekstura, ukus, sve. Odmalena. Jedva sam čekala da postanem dovoljno odrasla da mogu da donosim izbor o tome šta ću jesti.

Incident koji se u mojoj familiji prepričava već godinama je "pranje špageta". Nakon jedne od bolonjeze svađa, oni sa jedne strane insistiraju da pojedem sve u tanjiru ili nema ustajanja od stola, ja sa suzama u očima odbijam da zinem čak ni da bih odgovorila, da mi na prevaru ne uguraju viljušku u usta, ostavljena sam sama u kuhinji dok ne pojedem. Proviri mama posle desetak minuta, a ja tiho, na tankom mlazu sa slavine, perem sos sa jednog po jednog špageta i vraćam ih bele, k'o nove, u šerpu sa ostatkom testenine bez sosa.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock photos

I ne prija mi, otkad znam za sebe. Osećam se nekako tromo i jedva ga svarim, ako me sećanje služi. Ali namerno neću o tome da li je i koliko nephodno, korisno ili štetno, jer nisam ni lekar ni nutricionista, da vam citiram "istraživanja naučnika sa Univerziteta u Mičigenu" ili gde već. A i tih istraživanja ima kao šaše, i naći ćete gomilu njih koja su oprečna. Tako da, nauka naučnicima, a nama izbor na osnovu osluškivanja sopstvenog organizma.

Ma, probaj malo!

Postoji ta crta u ljudima koja ih nagoni da žele da vas nateraju da radite nešto što ne biste. Naravno, nije ograničena na klopu, kao što znaju svi nepušači koji su ikada završili posle škole u nekom pušačkom ćošku, i svi okolo ih nudili cigaretama.

Obično na ovo uzvraćam pitanjem "je l' bi ti probao/la nešto što mrziš samo zato što te ja gnjavim da probaš"?

Hej, ti što mrziš tikvice, vidi što sam našla ovu lepu zelenu, izrendala je i malo izdinstala, sve pušta sok, hoćeš viljušku pa da navališ? Ne? Nisam ni mislila.

A, pa zato si ti tako bleda!

Imala bih tri odgovora na ovo pitanje. Pod jedan, ne znam šta je merilo bledila, da li postoji neka skala koja ide od "Vampir" do "Paradajz koji hoda na dve noge", i gde bih se ja na njoj nalazila. Pod dva, bila sam "ovako bleda" i dok sam jela crveno meso. Pod tri, vodeći se tom logikom, svi koji meso jedu idu naokolo zajapureni?

Kako to misliš "lepo ti miriše giros"?

Kada sam u više navrata pokušala naivno da ljudima koji kuvaju dam iskren kompliment, "jao, to baš super miriše", ponekad sam u polušali nazvana licemerom. Ljudima nije jasno kako može lepo da mi miriše nešto što se kuva, a u sebi sadrži meso.

Dok se vraćam s posla, ima taj giros u gradu pored kojeg često prođem, i obavezno zastanem na par sekundi da udahnem miris. Dobro je poznato da su mirisi i pozivi na sećanja, dakle ne mora da znači da biste pojeli sve što onjušite. Meni je taj miris jedna lepa kombinacija začina i travčica, ali verovatno negde u mozgu "pali" i sećanje na prva letovanja u Grčkoj sa roditeljima, taj miris se vezuje i za more, pesak, miris "mišića" za plivanje koji se greju na vrućini... A poznajem ljude koji jedu meso i kojima je miris girosa grozan. De gustibus...

Ovde možemo da povučemo i paralelu sa bilo čime drugim što lepo miriše. Volim ja i miris ruža, pa me nećete zateći u nekoj bašti kako glođem jednu, sa sve trnjem, niti kako krišom cuclam tester flašicu parfema u nekoj parfimeriji. Kada nešto lepo miriše, ja u tome uživam. Znam da nisam jedina.

Pa, šta onda jedeš?!

Možda najsmešnije pitanje, ali ima i najjednostavniji odgovor – pa, sve ostalo. Osim grejpfruta, bestraga mu glava.

A je l' ti smeta kada drugi jedu?

Ne, i nikada mi nije smetalo. Recimo, ja bih u sebi provrištala svaki put kada vidim švarglu ili pihtije, ali u životu nekome nisam rekla "ne znam kako možeš to da jedeš". Ne držim predavanja ni o ukusu, ni o zdravlju, i zapravo popovanje o tome ko šta jede smatram prilično nepristojnim. Kao što ja mogu da biram šta ću, tako, što se mene tiče, može da bira i bilo ko drugi i da uživa u onome što je njemu lepo.

A je l' umeš da spremiš meso?

Naravno da umem. Umela sam i pre nego što sam prestala da ga jedem, umem i sad. Kažu da pravim dobar gulaš, i generalno te stvari koje što duže kuvaš, to su bolje. Nešto ređe spremam meso koje bi trebalo probati često tokom kuvanja jer nedovoljna termička obrađenost može da ugrozi zdravlje, ali spremam i njega. Sa ponosom mogu da kažem da za sada nikoga nisam otrovala.

A hoćeš li početi nekada ponovo da ga jedeš?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od jedne i samo jedne stvari, a to je zdravlje. Ovo je istovremeno najređe pitanje koje dobijam, jer ljude nekako više zanima sama odluka i "posledica" koju ona ima na tvoje čulo ukusa, a ne na zdravlje. I odgovor glasi "da", ukoliko to bude iz bilo kog razloga neophodno. Ako na nekoj analizi bude utvrđeno da mi nešto u organizmu žestoko fali, ili, naravno, ako mi u trudnoći bude bilo rečeno da bi to bilo najpametnije. Onda hoću, bez pogovora. Do tada, vi uživajte u pljekama, a ja ću u svemu ostalom.

Osim grejpfruta.

Foto: YouTube
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.