NBS: Očuvali stabilnost, dinar jača

Izvor: B92, 28.Jun.2016, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Očuvali stabilnost, dinar jača

Beograd -- Narodna banka Srbije saopštila je da je posle Bregzita, finansijska stabilnost u zemlji očuvana i da će dinar sutra biti jači za 0,2 odsto u odnosu na evro.

"Zvanični srednji kurs dinara prema evru sutra će iznositi 123,5585. Dinar je na dnevnom nivou ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro, pri čemu NBS ni danas ni juče nije intervenisala na deviznom tržištu", navodi se u saopštenju Centralne banke.

Navodi se da "to još jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuje na adekvatnu i blagovremenu reakciju NBS u prošli petak kada su sva svetska tržišta bila značajno poljuljana nakon rezultata referenduma Velike Britanije u pravcu izlaska iz EU".

Stabilnost na domaćem deviznom i finansijskom tržištu nije ni u jednom trenutku dovedena u pitanje, a prodajom deviza odmah na početku dana u petak 24. juna sprečeno je širenje panike i održana je stabilnost deviznog tržišta, dodaje NBS.

Iako je dinar u petak neznatno oslabio, već početkom ove sedmice dolazi do oporavka njegove vrednosti i to bez deviznih intervencija, dodala je Centralna banka.

Stabilnost dinara dokazuje "i povećanu otpornost domaće ekonomije na eksterne šokove usled značajnog poboljšanja makro-ekonomskih fundamenata".

NBS je najavila da će kao i do sada nastaviti da prati i analizira sve faktore koji mogu da utiču na kretanja na deviznom tržištu i po potrebi adekvatno reaguje.
Pogledaj vesti o: Dinar,   Kurs dinara

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar raste "sam do sebe" - 123,56 za 1€

Izvor: Mondo, 28.Jun.2016

Dinar će sutra nastaviti rast prema evru za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs iznosiće 123,5585 dinara za evro, pri čemu Narodna banka Srbije ni danas ni juče nije intervenisala na deviznom tržištu...Iz NBS poručuju da to još jednom ukazuje na adekvatnu i blagovremenu reakciju centralne banke...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.