Moneta s Titovim likom imala je neoprostivu grešku

Izvor: B92, 18.Maj.2017, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moneta s Titovim likom imala je neoprostivu grešku

Dinar bila je valuta koju su počeli da koriste u Kraljevini SHS od 1920. Države su se menjale, ali ne i dinar.

Zatim se koristila u Kraljevini Jugoslaviji, socijalističkoj Jugoslaviji, pa u Saveznoj republici Jugoslaviji. Imena države su se menjala, međutim ne i dinar, koji je stekao kultni status pa je "jugoslovenski" prestao da bude kada ga je Srbija zamenila srpskim dinarom, a Crna Gora evrom - godinama nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što se nekadašnja Jugoslavija raspala.

Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5000 dinara sa likom preminulog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Ta je, do tada najveća izdata i dugo iščekivana novčanica izazvala pravu buru u javnosti, a ona traje i danas - ne zbog njene vrednosti, već greške koju u početku niko nije primetio. Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja i smrti. Umesto 1892 - 1980, na novčanici je pisalo 1892 - 1930 - pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije.

Ono što je zanimljivo, da čak ni nakon uočavanja greške, ta novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao kako je od 14 miliona štampanih novčanica, njih samo 4 odsto sa greškom. To znači kako je grešku nosilo oko 560 hiljada novčanica, a prema međunarodnim propisima država koja pusti više od jedne promila novčanica s vidljivom greškom, trebalo bi da povuče čitav novac iz serije iz opticaja.

Pogrešna godina smrti Tita nije jedina greška kod ove novčanice. Naime nije zvanično spomenut datum kad se pušta u opticaj, a izgled i opis novčanice bio je sasvim drugačiji od onog što je najavljeno u listu SFRJ, JANI.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.