Izvor: BKTV News, 01.Nov.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Ni dinar novog zaduživanja u Beogradu

Grad Beograd ne planira da se zadužuje nijedan novi dinar kredita, a sa javašlukom u javnim preduzećima je prekinuto, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je rekao da će sledeća godina biti veoma teška s obzirom da dolaze na naplatu svi oni krediti koje je uzimala prethodna gradska vlast, a za šta će morati da se izdvoji 20 odsto budžeta.
„Treba da isplatimo oko 83 miliona evra što >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << kamata, što glavnice“, rekao je Mali za RTS, dodajući da je zato i pokrenut program konsolidacije budžeta na vreme kako bi gradske vlasti uspele da vrate te kredite.
On je istakao da ova vlast neće pribeći novom zaduživanju kako bi vratila stare dugove što je bila ranija praksa, već će ukinuti sve nepotrebne troškove reprezentacije, marketinga, promocije…
Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su pre dva dana rebalans gradskog budžeta, a Mali je podsetio da je za godinu dana prepolovljen budžetski deficit , što je istorijski uspeh.
Naime, deficit je sa prošlogodišnjih 20,25 odsto smanjen na 10,03, a plan je da sledeće godine još jedanput prepolovimo deficit i svedemo ga na pet do šest odsto, naglasio je Mali.
„Pored toga što smo konsodlidovali budžet za tekuću godinu, Grad Beograd je uspeo da vrati 9,5 milijardi dinara zaostalih dugovanja“, rekao je Mali.
On se osvrnuo i na tvrdnje opozicije da je rebalansom povećana ukupna suma za plate za jedan odsto, navodeći da ne želi da vidi zlu nameru sa njihove strane, nego pretpostavlja neznanje da se pročita ono što piše u budžetu.
„Plate ni na koji način nisu povećane, čak šta više, plate u gradskoj upravi su u odnosu na prethodnu godinu su smanjene 3,7 odsto“, naveo je Mali.
Kada je reč o situaciji u javnim preduzećima u Beogradu, Mali je kazao da svako preduzeće ima svoj program restrukturiranja i konsolidacije koga se čvrsto drže.
Prema njegovim rečima, već ima rezultata u smislu povećanja profitabilnosti tih kompanija i bolje usluge prema građanima.
On je rekao da su neka preduzeća već skinuta sa liste onih koje Grad subvencioniše, a plan je da da ih bude još.
Govoreći o Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP), Mali je kazao da će za konsolidaciju tog preduzeća biti iskorišćeno dve milijarde dinara, a da će sledeće godine biti završeno brojanje putnika u saobraćaju na osnovu čega će biti napravljen program optimizacije gradskog saobraćaja.
On je istakao da GSP u svim gradovima Evrope dobija subvencije, ali taj nivo mora da bude podnošljiv, zaključivši da je plan da beogradsko saobraćajno preduzeće do 2016. bude konsolidovano, sa optimizovanim linijama.
Izvor:  tanjug.rs
The post Mali: Ni dinar novog zaduživanja u Beogradu appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.