Dinar slabi prema evru za 0,04 pare

Izvor: B92, Tanjug, 12.Maj.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar slabi prema evru za 0,04 pare

Beograd -- Srbija je potpisala sporazum o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB) vredan 250 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Evropska investiciona banka formirana je sa ciljem kroz finansijsku pomoć doprinesi integraciji, balansiranom razvoju, ekonomskoj i socijalnoj koheziji među zemljama EU

Potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić potpisao je sa potpredsednikom EIB Dariom Skanapjekom i sporazum EIB i Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o osnivanju i aktivnostima regionalne kancelarije EIB u Srbiji.

Istovremeno, ministarka finansija Diana Dragutinović potpisala je Okvirni sporazum između EIB i Republike Srbije, kao i Finansijski ugovor između Republike Srbije, Narodne banke Srbije i EIB pod nazivom "Apeks zajam za mala i srednja preduzeća”, u vrednosti od 250 miliona evra.

Đelić je rekao da otvaranje regionalne kancelarije EIB, koja je prva regionalna kancelarija te banke van Evropske unije, predstavlja jasan signal evropske budućnosti Srbije. On je najavio da će regionalna kancelarija EIB biti otvorena kada Srbija preda zahtev za kandidaturu za članstvo u EU i izrazio očekivanja da će to biti u toku ove godine.

Sredstvima iz ovog kredita gradićemo evropsku Srbiju, a otvaranjem prve regionalne kancelarije EIB za zapadni Balkan imamo potvrdu da sve zemlje članice Evropske unije vide Srbiju veoma brzo u EU. Đelić je rekao da se vode pregovori sa EIB za dodatnih 1,4 milijarde evra za nove projekte u Srbiji i podsetio da je ta banka kao najveći finansijski partner Srbije do sada finansirala 1,6 milijardi evra za projekte u našoj zemlji.

Skanapjek je rekao da je Evropska investiciona banka spremna da otvori tu kancelariju čim Srbija zvanično zatraži prijem u EU. On je dodao da ovaj kredit predstavlja jednu od serija finansijskih operacija u okviru koje će EIB odobriti Srbiji kredite ukupne vrednosti 1,4 milijarde evra kao pomoć za prevazilaženje efekata ekonomske krize i kao pomoć za pristupanje Srbije evropskim integracijama.

Đelić je krajem prethodne nedelje podsetio da će Srbija u periodu od 2000. do 2011. godine dobiti oko tri milijarde evra bespovratne pomoći iz IPA fondova EU i naglasio da je Unija "bez premca, najveći donator Srbije". On je rekao I da oko 80 odsto sredstava, koja su uložena za Koridor 10 dolazi iz evropskih izvora, što od Evropske komisije, što od EIB, ali i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da je rebalansom budžeta za ovu godinu Srbija planirala izdavanje garancija EIB od 100 miliona evra, a za dobijanje projektnih zajmova u vrednosti 1,1 milijardu evra - za projekte NIP-a, Koridora 10 , mala i srednja preduzeća, infrastrukturu, obrazovanje i zaštitu zivotne sredine.

Dragutinovićeva je rekla da je EIB od 2001. godine odobrila kredite za javni i privatni sektor u Srbiji pod povoljnim uslovima za obnovu škola, bolnica, mala i srednja preduzeća. Ona je istakla da je javni dug Srbije Evropskoj investicionoj banci sada iznosi 110 miliona evra, a da su izdate garancije u vrednosti od oko 400 miliona evra.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Gligorijević koja je, u ime Narodne banke Srbije, potpisala finsijski ugovor s EIB-om u vrednosti od 250 miliona evra, kazala je da će mala i srednja preduzeća u Srbiji moći da dobiju sredstva iz tog kredita pod povoljnim uslovima sa kamatnom stopom od 4,2 do 6,9 odsto na godišnjem nivou, sa rokom otplate od sedam do 15 godina i dugačkim grejs periodom.

Gligorijevićeva je podsetila da je ovo treći po redu kredit EIB za razvoj privatnog sektora i lokalnih samouprava u Srbiji i dodala da su do sada odobrena dva kredita u ukupnoj vrednosti od 65 miliona evra, čime je otvoreno oko 1.600 novih radnih mesta.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar sutra slabiji za 0,04 odsto prema evru

Izvor: EMportal, 12.Maj.2009

Dinar će sutra oslabiti prema evru za 0,04 odsto i zvanični srednji kurs biće 94,7824 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Nastavak na EMportal...

Dinar će danas oslabiti prema evru

Izvor: Poslovni magazin, 13.Maj.2009, 00:37

Dinar će danas oslabiti prema evru za 0,04 odsto i zvaničan srednji kurs će biti 94,7413 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro će sutra vredeti oko tri pare više nego juče, kada je srednji kurs bio 94,7030 dinara za evro.NBS od 25. februara...

Nastavak na Poslovni magazin...

Dinar neznatno oslabio

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2009

BEOGRAD - Dinar je ponovo neznatno oslabio, za četiri pare ili za 0,04 odsto prema evru, tako da je zvanični srednji kurs 94,7824 dinara, objavila je Narodna banka Srbije...Centralna banka ni juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, a poslednji put je intervenisala 25. februara...NBS...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.