Dinar nastavlja pad, evro prošišao i kotu 118

Izvor: Mondo, 02.Sep.2014, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar nastavlja pad, evro prošišao i kotu 118

Dinar će sutra oslabiti prema evru 0,1 odsto, pa će zvanični srednji kurs biti 118,0728 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Foto: Ilustracija MONDO

NBS je danas na Međubankarskom deviznom tržištu prodala pet miliona dinara kako bi ublažila pad vrednosti nacionalne valute koja je na najnižoj vrednost prema evru od početka godine.

Kotu od 117 dinara za jedan evro domaća valuta je probila pre samo tri nedelje.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />Dinar će sutra prema zajedničkoj valuti evrozone vredeti 1,1 odsto manje nego pre mesec dana i 3,2 odsto manje nego godinu dana ranije.

Dinar je i prema dolaru oslabio 0,1 odsto, pa kurs iznosi 89,9602 dinara za jedan dolar.

Dinar prema američkoj valuti vredi 3,0 odsto manje na mesečnom i 3,6 odsto manje na godišnjem nivou.

Najviša srednja vrednost kursa dinara bila je 1. januara ove godine, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar.

Povezane vestiDinar stabilan, nepotrebna panika

 NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 925 miliona evra, računajući i današnju transakciju, kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

I dok evro u Srbiji konstantno jača, u globalu slabi. Naime, evro je danas zabeležio najnižu vrednost u ovoj godini u odnosu na dolar, a moguć je i dalji pad te monete ove nedelje ukoliko Evropska centralna banka (ECB) ne pokrene najavljene stimulativne mere.

Evro je danas vredeo 1.3110 dolara, što je najniži nivo od 6. septembra 2013. kada je iznosio 1,3103 dolara.

ECB, koja nadgleda monetarnu politiku za 18 zemalja koje koriste evro, pod pritiskom je da na sastanku u četvrtak donese mere za jačanje ekonomije evrozone i usmeri inflaciju ka ciljanom nivou.

U drugom trimestru ove godine, evrozona nije zabeležila privredni rast pre svega zbog problema sa kojima su suočene velike privrede poput nemačke, francuske i italijanske.
Pogledaj vesti o: Dinar,   Kurs dinara

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.