Bez većeg izvoza preti nam bankrot

Izvor: Kurir, 01.Apr.2015, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez većeg izvoza preti nam bankrot

Visoke kamate, jak dinar i visoki porezi onemogućavaju rast proizvodnje, tvrdi direktor „Tarketa“ Nikola Pavičić

BEOGRAD - Ukoliko ne povećaju izvoz, srpske kompanije su u ozbiljnom problemu i preti im bankrot, ocenio je Nikola Pavičić, direktor kompanije „Tarket“, na skupu posvećenom unapređenju izvoza.

- Ekonomska politika koja se već 14 godina vodi u Srbiji onemogućava rast proizvodnje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izvoza. Zasniva se na visokim kamatama, veštački jakom dinaru i visokim porezima. Takvom ekonomskom politikom uništili smo svoju proizvodnju i ostali bez izvoza - istakao je Pavičić na promociji istraživanja „Biznis infa“, koje je pokazalo da je kompanija „Fijat automobili Srbija“ sa 1,36 milijardi evra izvoza naš jedini ozbiljan izvoznik.

Profesor na univerzitetu Singidunum Zoran Jeremić rekao je da je porazno što u kategoriji od 400 miliona do milijarde evra nema izvoznika.

- To ukazuje na visok rizik, jer postoji velika zavisnost izvoza od jednog učesnika - rekao je on i dodao da je veoma loše to što Srbija ima samo jednog velikog izvoznika. Trećina od 100 najvećih srpskih izvoznika, prema istraživanju „Biznis infa“, istovremeno su i najveći uvoznici.

Da su na listi deset najvećih izvoznika gotovo svi strani investitori, podsetio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

- Izuzetak je sektor poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, u kojem je prisutno nekoliko velikih i jakih domaćih kompanija, koji svoj razvoj ipak baziraju na angažovanju inostranih, pozajmljenih ili kapitalnih sredstava - rekao je Vlahović.

Najveći potencijal za povećanje neto izvoza imaju prehrambeno-prerađivačka industrija, industrija auto-delova i proizvodnja električnih aparata.

(S. T.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.