Veronauka na srpskom  u nemačkoj školi

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veronauka na srpskom u nemačkoj školi

Nedavno je iz Crkvene opštine i parohije u Minhenu upućen zahtev Komisiji za pravoslavne crkve u Nemačkoj da se od ove jeseni u nemačke škole uvede kao redovan predmet pravoslavna veronauka.

Sve je na roditeljima: Prota Trajković sa učenicima

 

Na izradi nastavnog plana i programa radio je protojerej-stavrofor Slobodan Milunović, koji je završen materijal prosledio Komisiji za pravoslavne crkve u Nemačkoj i Ministarstvu za prosvetu Bavarske. Ovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dana je u hramu Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu počela podela formulara roditeljima u kojim treba da potvrde želju da im deca uče pravoslavnu veronauku u nemačkoj školi. Kada se sakupe svi formulari znaće se broj zainteresovanih i prema tome će se formirati grupe.

 

  Za sada samo Grci

Od svih pravoslavnih crkava u Bavarskoj i Nemačkoj, veronauku u nemačkim školama za svoju decu imaju samo Grci. Sada i Srpska pravoslavna crkva pokušava da se priključi grčkoj i da naša deca uče pravoslavnu veronauku umesto etike ili religije.

Protojerej-stavrofor Đorđe Trajković iz Minhena ističe da je za formiranje grupe potrebno najmanje 13 učenika od prvog do četvrtog i od petog do 11. ili 12. razreda. Tada će se u dogovoru sa školskim vlastima u Minhenu i drugim mestima obezbediti školski prostor gde će se održavati časovi veronauke.

- Mi smo pravoslavnu veronauku za našu decu koja idu u nemačku školu imali u Minhenu i Bavarskoj od 1993. do 2000. godine i nju je pohađalo između 50 i 60 dece. Oni su uz nemačka svedočanstva dobijali i ocenu iz pravoslavne veronauke koja je bila sastavni deo nastavnog procesa. Sada pokušavamo da to obnovimo, jer prema našim informacijama samo u Minhenu ima oko 3.500 naše dece koja pohađaju nemačke osnovne i srednje škole i fakultete. Počela je podela prijava za veronauku i ja se nadam da će biti dovoljno prijavljene dece da se osnuju grupe u Minhenu, ali mi želimo da se to proširi na celu Bavarsku. Namera nam je da naša deca u svakom bavarskom gradu, gde ih ima dovoljno zainteresovanih, mogu da uče pravoslavnu veronauku - ističe protojerej- stavrofor Đorđe Trajković, arhijerejski namesnik za Bavarsku.

Posle dužeg prekida u održavanju pravoslavne veronauke u nemačkim školama, treba ponovo pokrenuti ceo mehanizam, ali prota Trajković kaže da su u Crkvenoj opštini odlučni da istraju na ovom poslu.

- Komisija za pravoslavne crkve u Nemačkoj utvrdila je pravilo po kome se nastava veronauke u nemačkim školama održava na nemačkom jeziku. To se odnosi na grupe u kojim ima učenika iz više pravoslavnih država, ali ako su svi učenici u grupi iz iste države, onda se nastava odvija na maternjem jeziku, u našem slučaju na srpskom jeziku - ističe Trajković.

Sada, posle podele prijava roditeljima, sve stoji na njihovoj volji i svesti o značaju učenja pravoslavne veronauke, koja je jedna od važnih karika u očuvanju identiteta.

 

Bar drugo polugodište

- Iako je ova školska godina u nemačkim školama već započela, mi nastojimo da se pravoslavna veronauka uvede kao redovan predmet u nemačke škole, pa makar to bilo i od drugog polugodišta ove školske godine - ističe prota Trajković.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.