Treba verovati u ljubav

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba verovati u ljubav

Odbor SPKD Prosvjeta u Austriji predstavio je u Beču knjigu "O ljubavi s ljubavlju", autora Aleksandra Čotrića i Svetlane Matić.

Čuvajmo ćirilicu: Članovi Prosvjete i gosti

 

U petak je u književnom kafeu Tuti-fruti, u društvu ljubitelja lepe pisane reči, profesora maternjeg jezika i pisaca koji stvaraju na ovim prostorima, predstavljena ova zanimljiva knjiga iz koje su autori čitali dečje iskaze i aforizme.

 

Istina >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na šaljiv način

Knjiga je predstavljena i u nedelju u crkvi Vaskrsenja Hristovog, posle svečane liturgije. Tom prilikom autore i satiričare iz Beograda: Dragutina Karla Minića, Bojana Ljubenovića, Vladimira Ćalića, Slobodana Simića, koji su sva tri dana bili specijalni gosti na promocijama knjige, pozdravio je i otac Drago Vujić.

On je istakao da je naš srpski narod naučio da istinu saopšti na šaljiv način.

- Čovek koji u sebi ima humora, pospešuje istinu, a satira je vid da se istina saopšti - istakao je Vujić.

U ime organizatora i domaćina Dragana Matića, prisutne je pozdravila i kroz književni kafe vodila prof. Ljubica Karić, članica Prosvjete, predstavljajući bogat stvaralački opus autora. Ona je primetila da su autori knjige isto godište i da su uspeli da proniknu u dečju dušu i na najbolji način predstave njihova razmišljanja o ljubavi.

 

U prepunoj sali, u prostorijama hrama Svetog Save u 3. bečkom okrugu, dan kasnije knjiga je predstavljena široj publici i članovima i simpatizerima SPKD Prosvjeta, među kojima je bilo dosta dece, roditelja i učenika koji pohađaju Prosvjetinu Školu srpskog jezika. Bilo je pravo zadovoljstvo posmatrati kako mališani s velikom pažnjom slušaju šta su njihovi vršnjaci imali da kažu na temu ljubavi.

 

Program je vodio profesor Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, koji je predstavio autore i istakao da je ovakva knjiga izuzetno značajna kada je reč o očuvanju srpskog jezika, s obzirom na to da je pisana na ćirilici koju često zapostavljamo.

 

Maketa i knjiga

Čotrić je u znak zahvalnosti SPKD Prosvjeta uručio Srđanu Mijalkoviću maketu Skupštine Srbije i nekoliko vrlo značajnih knjiga za Prosvjetinu biblioteku, među kojima je bio i Venclovićev srpski rečnik, štampan u Sent Andreji u 18. veku.

Obraćajući se, Aleksandar Čotrić je prisutne podsetio da je u nazivu Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva Prosvjeta sve rečeno.

 

- Cilj je da se sačuva srpsko ime, naša kultura i ono što mi Srbi imamo, a na šta često zaboravljamo i čega se odričemo, a to je prelepo i najsavršenije pismo ćirilica.

 

Naglasio je da ne smemo da se odreknemo naše kulture i zbog toga će i lično nastojati i založiti se da i država Srbija podrži ideju Srpske škole.

 

"Knjigu o ljubavi s ljubavlju", na predlog koleginice Svetlane Matić, počeo je da piše na Božić ove godine i svoj deo je završio na Vaskrs. Čitajući dečje aforizme, napomenuo je da je hrišćanstvo ljubav i da nas uči da ljubimo bližnjega svoga.

 

- Ljubav je univerzalna i savremena tema o kojoj su napisane bezbrojne reči i na koju deca imaju odgovor. Za decu je ljubav čitava filozofija života, mnogo više nego ljubav između polova. Za te male, pametne glavice, ljubav je i ljubav prema roditeljima, prema zdravlju, sportu, telefonu, drugu i drugarici, školi, medijima. Nemoguće je dati deci mnogo ljubavi. Decu treba da volimo i onda kada nam se ne sviđa njihovo ponašanje, onakvima kakvi jesu. Disciplina plus ljubav bi bila savremena metoda vaspitanja. Poruka ove knjige je da treba verovati u ljubav - istakla je Matićeva.

 

Ovo književno veče je muzički propratio i velike aplauze pobrao mladi, talentovani virtuoz na harmonici Stefan Đorđević, sin Jovice Đorđevića, profesora na Konzervatorijumu u Beču.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.