Srpski opanak u Bečkoj operi

Izvor: Vesti-online.com, 31.Okt.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski opanak u Bečkoj operi

Srđan Krstić, koji sa suprugom Anitom i ćerkama Katarinom i Kristinom živi u Austriji, iz rodnog Crkvenca nadomak Svilajnca u Folarberg otišao je 1990. godine.

Folklor u krvi: Srđan Krstić

 

Napustio je posao u podrumu Navip, na koji je bio primljen na tri meseca i otišao kod majke Milosave i oca Milorada, koji su već radili u Austriji. Do radne vize došao je zahvaljujući tome što se u domovini bavio tradicionalnim igrama.

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Spremni da pomognu

- Za vreme poplava u Srbiji održali smo koncert u opštini Aftah. Gradonačelnik je bio sponzor - priča Srđan i dodaje da su sakupili 5.000 evra, od čega su pola poslali Crvenom krstu Srbije, a drugu polovinu Republici Srpskoj.

Pošto se tek formirao klub Bratstvo-jedinstvo, u okviru koga je postojala i folklorna sekcija, on je počeo njegove članove da uči raznim igrama. Posle samo nekoliko meseci na prvom takmičenju osvojili su nagradu. Potom je Ministarstvu kulture Austrije predao zahtev da mu to bude i zanimanje.

 

Od ministarstva je dobio boravišnu vizu uz mogućnost da dobije i radnu vizu. Posle dve godine dobio je i radnu vizu kao instruktor narodnih igara. Onda se zaposlio u firmi Hiršman, koja je nekada izrađivala satelitske antene, a sada se bavi auto-industrijom, u kojoj još uvek radi. Njegova supruga zaposlena je u fabrici za proizvodnju ženskih čarapa.

- Kad bih bio u istoj poziciji, ponovo bih otišao u Austriju. Pošto sam završio metalsku školu, ništa ne bih mogao da radim, niti bih mogao da zaradim. Zadovoljan sam statusom u Austriji. Iako smo stranci jer nemamo državljanstvo, uslovi su odlični. Prezadovoljan sam i odnosom prema klubu. Na primer, mi kupimo nošnju, a država nam dotira jer je svesna šta znači da deca ne lutaju ulicama, već da se bave nečim kreativnim - navodi Srđan za "Vesti".

On dodaje da država donira i aktivnosti, pa čak i izlete članova kluba. Što je najbitnije, kaže, oni vole folklor i češće nastupaju za austrijsku publiku. Pored toga, Srbima ne treba da objašnjava šta su opanci šiljkani. Austrijancima je to interesantno, a još kad čuju muziku i vide igru, veoma su zadovoljni. Srđan trenutno vodi klub "Jovan Jovanović Zmaj", čiji je predsednik Miroslav Milojević iz Jagodine, i Kulturno-umetničko društvo "Sveti Sava" u Švajcarskoj, čiji je predsednik Ljubiša Mirić iz Smedereva. Njihovi članovi nastupali su i u Bečkoj operi. Zanimljivo je da Srđan svira goč, tradicionalni udarački instrument sa Balkana, poput bubnja, ali je napravljen od pridornih materijala.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.