Srndać kao srpski trofej

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srndać kao srpski trofej

Grupa lovaca članova Srpsko-kanadskog lovačkog i ribolovačkog kluba iz Hamiltona ovih dana obavila je još jedan uspešan lov na musa. Ovog puta najuspešniji je bio član ovog kluba Marinko Drača, koji je ustrelio bula - mužjaka i ovo je njegov prvi trofej ovakve vrste.

Marinko Drača i Marko Krekić i Đorđe Njegovan, pomoćnici u izvlačenju musa

 

- Lovci hamiltonskog društva već 40 godina svakog oktobra idu na sever Ontarija u lov na musa, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se smatra prestižnim uspehom u lovačkim krugovima - kaže Ilija Vujanović, jedan od članova hamiltonske lovačke ekspedicije.

 

Gost iz Pančeva

Zadovoljstvo ovogodišnjim uspehom hamiltonskih lovaca podelio je sa kolegama i predsednik kluba Gojko Rusić, koji se zahvalio lovcima na disciplini koju su ispoljili na ovoj lovačkoj turneji.

Gost hamiltonskih lovaca bio je poznati lovac iz Pančeva Željko Ogrizović, koji nije krio oduševljenje na koji se način lovi divljač na severu Ontarija.

- I ovog puta smo bili uspešni, a najsrećniji je svakako Marinko Drača, koji je u blizini gradića Atikokan, 1.800 kilometara udaljenom od Hamiltona, zabeležio vredan lovački trofej.

Izuzetno toplo vreme i rojevi dosadnih mušica uticali su na kretanje musa, tako da se uglavnom zadržavao duboko u šumi ili po prilično nepristupačnim vrtačama, ali uspeh na kraju nije izostao.

Naravno, lovci ne bi bili lovci da pored lova ne praktikuju i druženja do kasno u noć, što je bilo i ovog puta na severu Ontarija. Uz dobre viceve i nezaobilazne lovačke priče noći su prolazile kao jedan tren. Sve to uz domaću sarmu, podvarak, kobasice, a na ražnju je okrenut i jedan prasac. Uglavnom, druženje za nezaborav, a u Hamilton nisu došli praznih ruku - mus je u ovdašnjim lovačkim krugovima trofej o kome se danima raspredaju priče.

 

Šta je mus

Mus spada u porodicu srneće divljači (tu su još karibu, elk i beli srnjak). Mužjak ili bul visok je 1,5 do 1,8 metara do pleća, a težina dostiže više od 500 kilograma. Njegova ženka ili krava nešto je niža i lakša, od 345 do 535 kilograma. Veoma je rasprostranjen i ima ga svuda u Ontariju. Ministarstvo za lov Ontarija izdalo je za 2014. godinu 10.889 dozvola za odstrel, od čega 5.970 za bula, 4.685 za kravu i 234 dozvole za tele.

To je najbolji pokazatelj koliko te divljači ima.

  Kad ne love - pecaju

U pauzama između lova lovci iz Hamiltona bili su uspešni i u pecanju riba. Tako je Milan Burmudžija upecao štuku dugačku 82,5 cm, a Miodrag Milovanović smuđa dugog 63,5 cm.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.