Sabor oko crkve i porodice

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor oko crkve i porodice

Čitavu ove sedmicu, sve do Vaskrsa, vernici i parohijani srpskih pravoslavnih crkava u Torontu i okolini i manastira Svetog preobraženja Gospodnjeg u Miltonu bogu će se moliti i Hristu obraćati s velikim praznikom Vaskrsenjem Hristovim u mislima.

Vaskrs se svečano proslavlja u srpskoj zajednici Toronta (Foto: Arhiva)

 

U manastiru u Miltonu, središtu crkvenog života u Ontariju, od Velikog ponedeljka do Velikog četvrtka, svaki dan se služila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i služi liturgija u 9 sati ujutro. Na Veliki četvrtak liturgija Svetog Vasilija velikog počinje u 10 ujutro, a čitanje 12 strasnih jevanđelja u 6 uveče. Na Veliki petak carski časi su u 9 ujutro, a Statije (plač majke Božje) u 6 uveče. Na veliku su subotu sveta liturgija počinje 10 sati ujutro.

Vaskrsenje Hristovo u manastirskoj crkvi počeće u 4 ujutro u nedelju, litija će već po tradiciji zaći oko crkve, sledi jutrenje i luturgija sa čitanjem poslanice patrijarha srpskog, a posle službe doručak za sve blagovesnike Vaskrsenja.

 

Prepuni hramovi

Po tradiciji, crkve u Torontu i manastirska crkva prepune su vernika i parohijana u nedelju ujutro, kad kolone odraslih i dece s korpama šarenih jaja krenu prema svojim hramovima, da radost Vaskrsenja podele sa porodicom, prijateljima i parohijanima. I ponoćke su popularne, pa su za vaskršnja jutrenja crkve takođe pune.

U crkvama Sabora srpskih svetitelja u Misisagi, Svetog Save na Riveru u Torontu i Arhangela Gavrila na Ričmond hilu svete liturgije od velikog ponedeljka do velikog petka služe se u 9 ujutro. Na veliki petak carski časovi su u 9 ujutro u crkvama u Misisagi i na Ričmond hilu, u 10 ujutro u crkvi Svetog Save na Riveru. Večernja i iznošenje plaštanice u sve tri crkve počinje u 18 sati. Na veliku subotu sveta liturgija u sve tri crkve počinje u 9 ujutro, a u nedelju, na sam dan Vaskrsa, vaskršnje jutrenje je u ponoć, a Sveta liturgija u 10 ujutro.

Vaskrs se svečano proslavlja u srpskoj zajednici Toronta. Farbaju se jaja, kuva se i nabavljaju namirnice, pa je u svim našim prodavnicama već čitavu sedmicu pred Vaskrs živo i prometno. Naručuje se pečenje, pite i kolači jer nakon odlaska u crkvu i Svete liturgije članovi porodice i čitave familije okupljaju se za bogatim trpezama, a i ni običaj tucanja jajima se ne zaboravlja. Još samo da vreme posluži i da nedelja osvane sunčana, valjalo bi nakon duge i surove zime i snega koji se potpuno istopio pre samo desetak dana.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.