Prvo prelo veže klubove

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo prelo veže klubove

Krovna organizacija samostalnih srpskih asocijacija pokrajine Donja Austrija KOS SA NOE, koja u svom sastavu ima 10 udruženja, i član je Saveza Srba u Austriji, organizuje idućeg vikenda jedinstvenu manifestaciju- Festival kulturnih raznolikosti.

Prostor koji pruža prelepi dvorac za ovu manifestaciju

 

Prvo prelo u Donjoj Austriji biće održano u dvorcu Perhtoldsdorf (Hyrtlgasse 4) u petak i subotu.

Primarni ciljevi KOS SA NOE su rad u područjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sport, kultura, integracija, socijalna i zdravstvena edukacija, a poseban naglasak stavlja na umrežavanje i predstavljanje interesa srpskih udruženja naspram institucija.

Osnovni cilj krovne organizacije je da poveže iskustva više klubova i putem projekata dopre do većeg broja ljudi i institucija. Intenziviranje regionalne i stručne integracije je prevashodni cilj delovanja, a samim tim i transparentna saradnja s interesnim organizacijama.

 

Referat o Velikom ratu

Prisutni će imati mogućnost i da čuju referat o "Prvom svetskom ratu, kao i predavanje na temu umetnosti, kulture, nošnje, ručnog rada i običaja, o etno-turizmu u Srbiji i Republici Srpskoj, biće održane i radionice ćirilice s priznatim kaliografima, i izložba širokog spektra iz Srbije i RS.

"U sklopu iste, uspeli smo da osmislimo i pokrenemo jedan od jedinstvenih projekata na teritoriji Austrije. Ovim projektom želimo da na jedan originalan način pomenutu saradnju podstaknemo. Tom cilju doprineće gostovanje eminentnih udruženja i priznatih umetnika iz Srbije i Republike Srpske i Donje Austrije, koji će u svoj njenoj raskoši predstaviti našu kulturu.

Da bi mogli obuhvatiti što više specifičnosti, program same manifestacije predviđa brojne tematske oblasti", istakla je predsednica KOS SA NOE Ranka Savić-Čergić.

  Dvorac Perhtoldsdorf

 

Tako će stari zanati biti prezentovani u okviru posebnih radionica (tkanje, rezbarenje, zlatovez, koričenje knjiga, šivenje, vajanje, vez, heklanje), predstaviće se zajedničke pesme, melodije i igre, biće održana izložba nošnji i frizura specifičnih za određeno vreme u prošlosti.

 

Pokrovitelj predsednik pokrajine

U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovaće KUD "Vuk Stefanović Karadžić" iz Bačke Topole, kao i društva iz Donje Austrije

KUD Mladost, KUD Dukat, KUD Zavičaj, KUD Krajišnik, KUD Sloga i plesna grupa Kikeriki i druge Austrijske plesne i sviračke grupe.

Prisutni će imati priliku, obe večeri, da prisustvuju i nastupu etno grupe Trag, i Trio Piler.

Inače, pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom preuzeo je predsednik pokrajine Donje Austrije Ervin Prel.

Isto tako biće održana podijumska diskusija s najstarijim pregaocima tih sadržaja o životu, običajima, regijama, umetnosti, kulturi i tradiciji o razvoju u poslednjih 50 godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.