Komotni poslanici rade prekovremeno

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komotni poslanici rade prekovremeno

U organizaciji udruženja Nova otadžbina Švajcarska u Bazelu, na čelu sa predsednicom Jasnom Milanović i dr Sebastijana Frehnera, člana parlamenta Švajcarske i predsednika SVP Basel-Stadt, članovi i drugi zainteresovani posetili su naveče skupštinu Švajcarske u Bernu sa željom da se vidi kako funkcioniše i kako izgleda jedan radni dan parlamentaraca ove zemlje.

Parlament Švajcarske u Bernu

 

Kako to i obično biva, svi su ulaskom u skupštinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zdanje prošli sigurnosnu proveru da bi se zatim obreli na plenarnoj sednici na kojoj su članovi parlamenta žustro raspravljali o čuvenom alpskom tunelu Gothard (o tome su i "Vesti" već izvestile svoje čitaoce).

Zanimljivo je da su parlamentarci najvišeg tela Švajcarske prilično komotni, da se slobodno šetaju, gledaju u svoje računare i ne baš, tako nam se učinilo, pozorno prate govornike i diskutante.

 

Žučna rasprava

- Videli smo i čuli žučnu raspravu parlamentaraca oko izgradnje "druge cevi" tunela Gothard koja se ipak završila u korist nastavka dogradnje ovoga tunela - kaže predsednica Milanović. Ona se zahvalila nadležnoj službi skupštine Švajcarske koja im je omogućila da izbliza vide funkcionisanje ove važne institucije.

Nakon toga, u jednoj od mnogobrojnih prostorija članovi Nove otadžbine mogli su da postavljaju pitanja dr Sebastijanu Frehneru i članu parlamenta Lukasu Rajmonu.

Sebastijan Frehner je prvo objasnio kako parlament funkcioniše i da parlamentarci rade od 8 ujutro nekad i do 22 sata.

Naglasio je i činjenicu da je parlament jedno veliko i lepo zdanje, da je napravljen davne 1849. te da tada nije bio u potpunosti završen nego da je to učinjeno tek 1902. godine. Istakao je da je parlament izuzetno moderno opremljen sa najsavršenijom tehnikom i da parlamentarci imaju sve što im je neophodno za dobru pripremu i rad. Delegacija Nove otadžbine iz Bazela

 

Prisutni su postavljali pitanja ali gotovo svi uz konstataciju da su bili zapanjeni onim što su videli kada su posetili plenarnu sednicu jer u stvari niko nikoga ne sluša, posebno kad se govorilo na francuskom i italijanskom jeziku, iako svi parlamentarci imaju slušalice sa mogućnošću simultanog prevoda ukoliko neki jezik ne razumeju.

Frehner i Rajmon odgovorili su da je sve unapred pripremljeno, ali da bi ipak parlamentarci morali da budu malo disciplinovaniji jer sednicu prate novinari i televizija, ali su i konstatovali kada bi bio potpuni mir, ako bi se ćutali i ne pomeralo, sa takvim parlamentom nešto ne bi bilo u redu.

Na kraju posete za posetioce koji su obišli parlament u organizaciji Nove otadžbine priređen je prigodan koktel.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.