Isus je pobedio smrt i mi ćemo je pobediti

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isus je pobedio smrt i mi ćemo je pobediti

Deca se rađaju naučena i kao da sve znaju, pa čak i to da bolest ne bira ni po lepoti, ni po godinama, nego nekim čudnim redom samo njoj znanom... Maleni i nezaštićeni klinci, a hrabri i suočeni sa najstrašnijim činom, koju čak i mnogo stariji od njih teško podnose i još teže prežive.

Jedan dan osmesima obasjan: Maleni pacijenti, njihove mama, lekari i sestre

 

Rukovođen tom spoznajom u želji da najmlađim herojima života ulepša jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << najvećih pravoslavnih praznika Vaskrs, Ilija - Miki Vujović iz Pariza je sa svojim prijateljima, poslao dve ogromne torbe pune slatkiša mališanima obolelim od malignih bolesti, koji se leče na Odeljenju hematoonkologije Instituta za majku i dete u Novom Beogradu.

 

Tako je šesnaestoro dečaka i devojčica sa svih prostora bivše Jugoslavije i medicinsko osoblje samo nekoliko dana pred veliki praznik, dočekalo reportersku ekipu "Vesti", koja je od dobročinitelja iz Francuske, donela slatke darove, ali i dobre želje. Nasmejanih i ozarenih lica, lekari i sestre otkrivaju da su deca pravi borci i mali, a tako veliki junaci.

 

Srdačan susret mališana i osoblja

 

-Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer je Isus Hristos pobedio najjače Satanino oružje - smrt, a tako ćemo je i mi pobediti - kaže ozbiljno 10-godišnji Veselin iz Mačvanskog Metkovića. Imao je tešku operaciju i sada se oporavlja. Mora da prima hemioterapiju. Sa njim je i njegova majka, a iskreno se nadaju da će ovoga puta Veselin pobediti opaku bolest.

 

- Naš Veselin se iznenada razboleo. Dobio je tumor jetre, a nešto kasnije tumor je metastazirao na plućima, pa je Veselin 11. septembra prošle godine hitno operisan. U nekoliko ciklusa je primao hemioterapiju, koju je junački podnosio, baš kao i svoju bolest, koje je sasvim svestan. Nekad je toliko hrabar da postidi i nas starije, supruga i mene. Hvala Bogu sada je dobro - kaže 35-godišnja Slađana Erić, dok s ponosom i mnogo ljubavi gleda sina.

 

Ime mog Danila je - Hrabrost

- Dugo sam se lečila od steriliteta i konačno, posle decenije i po sam rodila sina i kćerku. Nažalost, moj prvenac, 16-godišnji Danilo se razboleo od Hočkinove bolesti. Bilo je to pre dve godine, kada smo i počeli lečenje. Danilo je primao lekove, ali ne i kompletnu terapiju zbog puberteta. Pre nekoliko dana smo stigli u Beograd, jer se prošle godine bolest aktivirala - kazala je 55-godišnja Nena Đurović iz Danilovgrada, otkrivši da je izjedaju brojni strahovi, ali ih sve pobeđuje uz Danilovu hrabrost.

Dodaje da ih s nestrpljenjem kod kuće iščekuju za Vaskrs 15-godišnji sin Miloš, ćerka Vesna (13) i suprug, koji ove godine farbaju jaja bez Veselina i Slađane, ali biće zajedničkog slavlja i to ih posebno raduje.

Dok smo pričali sa Slađanom, ostala dečica su radoznalo razgledala šta smo im to lepo doneli. Primetili smo da dr Dragomir Đokić, koji predano brine o ovim malim pacijentima, nije bio tu. Ipak, kako su nam rekli lekari koji ga menjaju, prijateljima humanog srca iz Pariza je poručio kao i uvek da im je zahvalan što misle na bolesnu decu i što im na ovaj način skreću misli sa teške svakodnevice.

  Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Pariza i mesta Dransi

 

- Za Vaskrs se "tucamo" jajima, a ja obožavam žuto jaje i volela bih da, makar na nekoliko dana odem kući i sa najmilijima provedem ovaj praznik - kaže petogodišnja Maša, koja je uzela čokoladnog zeku da pokloni svom bratu.

 

Do "slatkog švedskog stola" stigla je polako, jer je bila priključena na "šetajuću" infuziju. Priključilo joj se još dečice, kojima osmeh nije silazio sa lica dok su birali ono što najviše vole. Pored Maše i njenih drugara po muci, bilo je još dečaka i devojčica, koji nisu mogli da izađu iz svojih soba u dnevni boravak, jer su primali terapiju. Ali, sestre i mame su se pobrinule da svako od njih dobije šarena čokoladna jaja i zeke, keksiće, bombone, čokolade... Samim tim, da niko ne bude izostavljen.

 

Deca - deci na dar

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku iz Pariza i mesta Dransi, na čelu sa učiteljicom Danijelom Stamenov, dali su svoj doprinos ovoj akciji, pokazavši već po ko zna koji put, da u školi ne uče samo maternji jezik, već ono što je u životu veoma značajno poput ljubavi, saosećanja i humanosti.

 

- Hrišćani veruju da je Isus svojim vaskrsenjem ljudima otvorio put u večni život. Tako se i mi nadamo da će uz lepe želje i slatkiše, koje je poslao donator Ilija - Miki Vujović iz Pariza zajedno sa prijateljima, naši mali junaci ozdraviti i otići svojim kućama. Isto tako da će im od svega preživljenog, upravo ovakav dan ostati u sećanju, a da će što pre zaboraviti sve ružno - kazala je Ljerka Marić medicinska sestra.

  Imena zaslužnih

 

Pored Ilije - Mikija Vujovića, za veliku radost teško bolesnih mališana na renoviranom Odeljenju hematoonkologije Instituta za majku i dete u Novom Beogradu zaslužni su i mnogi zemljaci koji žive i rade u glavnom gradu Francuske.

- Danas retko ko brine o nekome i sve će biti više i više sirotinje u svetu, pa tako i kod nas. Zato osećamo potrebu da bolesnima i nemoćnima pomognemo koliko možemo. Da bi deca obolela od malignih oboljenja Instituta za majku i dete, bila obradovana slatkišima za Vaskrs, pobrinuo se Savez Srba iz Francuske, dopunska škola na srpskom jeziku, klubovi: Biseri, Izvor i Kozara, kao i pojedinci: Aca Marković, Živka Mančić, Anica Hunjadi, Gordana i Dragi Golubović, Daliborka S, Branka Panić, Vojkan Simić, Filip i Danica Zarić, Dušan i Dušanka Cvejin, Slobodanka Lazić, Olga Rozić, Slobodanka Radovanović, Zlate Savuljić i Rada Aleksić. Ovom prilikom zahvaljujem se svima, kao i firmi "Fudeks", koja je uvek na usluzi za besplatan prevoz pošiljke do otadžbine - poručio je Ilija - Miki Vujović iz Pariza.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Isus je pobedio smrt i mi ćemo je pobediti

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2014

Deca se rađaju naučena i kao da sve znaju, pa čak i to da bolest ne bira ni po lepoti, ni po godinama, nego nekim čudnim redom samo njoj znanom.. Maleni i nezaštićeni klinci, a hrabri i suočeni sa najstrašnijim činom, koju čak i mnogo stariji od njih teško podnose i još teže prežive. ..Jedan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.