Gavrilo Princip ih doveo u Beč

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gavrilo Princip ih doveo u Beč

U Beču su nedavno boravili pobednici književnog konkursa "Gavrilo Princip - borac za slobodu srpskog naroda", koji je ove godine održan u Republici Srpskoj, na inicijativu Glavnog odbora Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta.

Sa ambasadorom Srbije Perom Jankovićem

 

Nagrada za najbolje radove bio je petodnevni boravak u Beču u organizaciji i domaćinstvu odbora SPKD Prosvjeta u Austriji.

 

Zahvalnost zaslužnima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Ovu akciju je podržala i Zajednica srpskih klubova u Beču, na čelu sa Borislavom Kapetanovićem, a SPKD Prosvjeta zahvaljuje i Mladenu Filipoviću, šefu privrednog predstavništva Republike Srpske u Austriji, Vladi Radovanoviću, vlasniku restorana Gabel & Co

, Sretenki Kusić, Nenadu Miloševiću, Tamari i Nebojši Rakiću i Slavici Brkić.

Mlade i talentovane pesnikinje, Dejana Paponjak iz Rudog, pobednica konkursa i Sara Gudelj iz Trebinja, koja je osvojila treću nagradu, upoznale su tokom boravka u austrijskoj prestonici najinteresantnije delove grada i uživale u druženju s vršnjacima, članovima Prosvjete, kao i studentske organizacije OSSI. Dobitnik druge nagrade Miloš Đurđević iz Prnjavora nije ovoga puta uspeo da stigne u Beč, ali se u Prosvjeti nadaju da će i za to biti prilike.

Dobitnike su u Beč dopratili predsednik i potpredsednik Glavnog odbora SPKD Prosvjeta Slobodan Savić i prof. Velimir Avdalović, koji su time želeli da istaknu značaj i važnost ovog događaja, kao i da se bolje upoznaju s radom i članstvom odbora u Austriji.

 

Prijem u ambasadama

Goste iz Republike Srpske su primili ambasadorka Bosne i Hercegovine Tanja Milašinović Martinović i ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković.

Ovo je bila prilika da se dogovore i koordinišu sledeći projekti društva, ali i da se pruži podrška radu odbora i pohvale važne aktivnosti kao što su Park Diane Budisavljević, Prosvjetina škola srpskog jezika, koncert etno-grupe Trag i drugi projekti. Gosti, među kojima je bio i pedagog Miodrag Ćirić, imali su prilike i da učestvuju u šetnji "Tragovima Srba u Beču", kroz koju ih je provela članica Prosvjete, turistički vodič Ilinka Mastilović.

U okviru predavanja "Naše će sjene hodati po Beču" u sali hrama Svetog Save, dobitnici su predstavili svoje radove, a predsednik Slobodan Savić je upoznao prisutne s radom i organizacijom celokupne mreže odbora Prosvjete u svetu. O izdavačkom radu govorio je potpredsednik Velimir Avdalović, uz muzičku pratnju Milana Conića, mladog muzičara koji je prijatno iznenadio publiku svojim talentom.

Presednik Prosvjetinog odbora u Austriji profesor Srđan Mijalković uručio je dobitnicama svečane plakete, kao i izbor knjiga člana odbora iz Austrije.

 

Predsednik Slobodan Savić je odboru u Austriji poklonio ikonu koja će krasiti zid Prosvjete u Beču.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.