Bajkerski reket zbog Bože pravde

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajkerski reket zbog "Bože pravde"

Na svečanosti za Dan žena u Srpskom centru Vilavong u Brizbejnu izbila je tuča oko srpske nacionalne himne za koju je policija saznala posle pune tri godine, a javnost tek ove nedelje, pošto je slučaj iznet pred sud u glavnom gradu Kvinslenda.

Foto: Ilustracija

 

Tuča je, kako navodi policija, poprimila kasnije daleko ozbiljnije razmere. U njoj je, naime, jedna od žena udarila šamar ocu Đorđa Bejata, tada predsednika lokalnog ogranka Bandidosa. Sin >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je, navodno, žestoko reagovao tako što je pretio da će spaliti kuće obe žene koje su se sukobile s njegovim ocem, a uz to i od njihovih muževa tražio da plate ucenu od 10.000 dolara.

U ponedeljak po podne, detektivi su uhapsili Đorđa Bejata (28) pod optužbom za napad i telesnu povredu. Prema njihovim rečima, napad se dogodio na parkingu restorana brze hrane u Sanibenku, marta 2011. Detektivi tvrde da je napad bio u vezi sa Bejatovim pokušajem da dve nedelje ranije od svojih žrtava uzme pare.

Radi se, kako se navodi, o dvojici muškaraca od 56 i 49 godina, koji su napadnuti i zaprećeno im je kad su rekli da nemaju para.

Policija povezuje pomenutu dvojicu sa ženama, akterima incidenta u Vilavongu. Niti njih dvojica niti žene tri godine nisu smeli da zvanično prijave pretnje, jer su se bojali odmazde.

 

SMIT: Zakon daje sigurnost

Detektiv-inspektor Brendan Smit kaže da je jedna od "ključnih činjenica" u vezi s današnjim slučajem u tome da je žrtvama trebalo više od tri godine da se jave policiji "jer su se bojale osvete bande". Prema njegovim rečima, žrtve su se odlučile da prijave svoj slučaj jer su videle "izmenjenu atmosferu" u državi, pošto su vlasti ozbiljnije krenule na bajkerske bande.

- Novi propisi daju sigurnost ljudima da izađu i zaustave nezakonito ponašanje bandi - ističe policajac.

Ovaj slučaj je otkrio neočekivane veze između Bandidosa i nekih starijih vođa u lokalnoj balkanskoj zajednici, tvrdi ove nedelje "Gardijan".

Po njemu, žrtve su zatražile pomoć od Save Cvetkovića, "uticajnog člana Bandidosa na nacionalnom nivou, čiji pokojni otac je bio glavni sveštenik u najvećoj kvinslendskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

Nije poznato kako je i da li je ikako Cvetković postupio. Ono što se sada tvrdi jeste da je Cvetković pomagao da se u bandu regrutuju Bejat i drugi mladi ljudi koji su, uz građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, emigrirali u Australiju.

Neki od postojećih "balkanskih Bandidosa" dolazili su kao deca na folklor u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Vajkolu, tvrdi se danas.

Policija odranije traži Boška Ćuića, unuka lokalnog predsednika srpske četničke organizacije, u vezi s ubistvom koje je navodno počinio 2012. On je pobegao, kako se pretpostavlja, u Srbiju.

Bosanac Senad Ćatić je, kako smo takođe pisali, prošle nedelje uhapšen pod sumnjom da je bio deo multimilionskog sindikata droge koji je, navodno, prao pare koristeći bitkoin-automate.

"Kazna" 10.000 dolara

Policija navodi da se u Srpskom klubu u Vilavongu, tog marta 2011. više žena posvađalo oko himne, i onda je jedna od njih udarila po licu Bejatovog oca Darka, zbog nečega navodno uvredljivog što je rekao. Onda su se, navodno, u tuču sa ženom upustile bajkerova majka i tetka, pa su sve one morale da budu silom rastavljene i izbačene iz prostorija.

Bejat je zatim, navodno telefonirao ženinoj familiji, tražeći pare i preteći paljevinom i nasiljem. Njen muž i drugi čovek susreli su se Bejatom pred Mekdonaldsom u Sanibenku 28. marta gde im je on navodno rekao da ih je zbog incidenta "kaznio" svakog sa po 10.000 dolara.

Više sati kasnije, ponovo su se našli na istom parkingu i Bejatu rekli da nemaju para. Tada je, navodi se, Bajat udario obojicu, a jedan od njih je pao na zemlju bez svesti.

Smit kaže da je čovek prebačen u bolnicu gde mu je registrovan gubitak pamćenja zbog povrede.

Bejat je pušten da se brani sa slobode uz kauciju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.