Dečji dodatak
Dečji dodatak

Pravo na dečji dodatak ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, dečji dodatak je najzastupljeniji i najpoznatiji oblik finansijske pomoći porodici sa decom.
Dečji dodatak ostvaruje jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije, i ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za prvo, drugo, treće, i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva.
Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak utvrđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za svaki mesec, po pravilu sredinom meseca za tekući mesec. Informacije o visini aktuelnog cenzusa mogu se dobiti u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus.

Uz popunjen obrazac zahteva koji se može besplatno dobiti u centrima gradskim potrebno je priložiti i dokumenta za overu: Fotokopije izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu u porodici, fotokopije uverenja o državljanstvu Srbije za podnosioca zahteva, fotokopije ličnih karata odraslih članova zajedničkog domaćinstva a za decu fotokopije prijava prebivališta, fotokopiju overene zdravstvene knjižice za podnosioca zahteva, potvrdu o prihodima u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva za sve članove porodičnog domaćinstva, potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove porodičnog domaćinstva iz mesta rođenja i mesta prebivališta, poresko uverenje iz mesta prebivališta o imovinskom stanju domaćinstva, dokaz o nezaposlenosti i uverenje Republičkog fonda za tržište rada i radna knjižica, školske potvrde za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, i potvrda zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje, dokaze o činjenicama u vezi nepokretnosti kao i stambenog prostora, fotokopiju kartice tekućeg računa.

Ako je potrebno radi dokazivanja posebnog statusa prilažu se i: akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju, akt o produženju roditeljskog prava, dokazi na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja, razvodu braka, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno popravne ustanove, dokazi o starateljstvu, i hraniteljstvu. Isplata dečjeg dodatka se vrši isključivo preko tekućeg računa kod Poštanske štedionice, korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem se otvara tekući račun kod Poštanske štedionice. U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od jedne godine do podnetog zahteva. Zahtev za obnavljanje prava se podnosi trideset dana pre isteka važnosti rešenja.

Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava. Čitko popunjen zahtev se se predaje svakog radnog dana u gradskoj i opštinskoj upravi mesta boravka.
Rešenje stiže u roku od mesec dana a na sva rešenja lokalne uprave koja su u vezi s dečjim dodatkom može se podneti žalba ministru za rad i socijalnu politiku, pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku 15 dana od dana prijema spornog rešenja. Žalba se predaje opštinskoj i gradskoj upravi, a oni odlučuju o tome da li će pokušati da poprave stanje ili će žalbu proslediti dalje. I na novo rešenje se može žaliti ako nije pozitivan odgovor.
Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat dužni su da reše žalbu u roku od dva meseca, ako korisnik nije zadovoljan rešenjem postoji mogućnost da se podnese tužba Upravnom sudu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Kreće isplata novčane pomoći za za februar

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas će početi sa isplatom socijalnih davanja za februar. U naredna dva dana biće isplaćene: - Novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i dodatak za pomoć i negu drugog lica za mesec februar dana 20.03.2024. godine - Dečiji dodatak...

Izvor: OkRadio.rs, 20.Mar.2024, 11:34

Detaljnije >>

"KURTI JE SVE OVO URADIO" Srbi na Kosovu mogu da podignu samo 10.000 dinara: Taman da dođemo po novac, i da platimo put kući: Nema dinara, nema ničega (VIDEO)

Srbija je danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom...

Izvor: Blic, 20.Feb.2024, 13:14

Detaljnije >>

Na Kosovu redovi ispred bankomata, maksimalna isplata 10.000 dinara: „Osećamo se ugroženo“

Srbija je danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu...

Izvor: Danas, 20.Feb.2024

Detaljnije >>

Srbi ogorčeni; Situacija je dramatična zbog Kurtija; Redovi su ogromni VIDEO

Srbi ogorčeni; Situacija je dramatična zbog Kurtija; Redovi su ogromni VIDEO

Srbija danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnika socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali Srb isa KiM ne mogu da podignu novac.. Naime, kako piše Kosovo online, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu nisu u mogućnosti da podignu ni ograničen iznos koji su to mogli na severu, zbog višednevnog nedostavljanja dinara u Gračanicu. U Severnoj Mitrovici su formirani redovi ispred pošti i bankomata, ali danas je prema rečima građana moguće podići...

Izvor: B92, 20.Feb.2024

Detaljnije >>

Proverite da li ste na OVOM spisku: Danas država počinje sa isplatom novčane pomoći

Proverite da li ste na OVOM spisku: Danas država počinje sa isplatom novčane pomoći

Proverite tekuće račune.. Isplata socijalnih davanja za januar mesec počinje danas, objavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade i dodataka za pomoć i negu drugog lica;. - Naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju;. - Dečjeg dodatka i roditeljskog dodatka;. - 13. rata dečjeg dodatka drugi deo za 2023. godinu i peti deo za 2022. godinu;.

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024

Detaljnije >>

Pomoć Prestiža Stankovićima u Stancu

Pomoć Prestiža Stankovićima u Stancu

Porodica Stanković iz sela Stance u Poljanici kod Vranja, sa četvoro dece i petim na putu, dobila je pomoć od Škole fudbala Prestiž. Pomoć se sastoji od namirnica, koje su Stankovićima neophodne. Porodica...

Izvor: OkRadio.rs, 07.Feb.2024, 13:43

Detaljnije >>

Srbija, 21. vek, kako je ovo moguće?! Petočlana porodica Čuturilov živi u pećini: Neki put i gladni legnemo (VIDEO)

Srbija, 21. vek, kako je ovo moguće?! Petočlana porodica Čuturilov živi u pećini: Neki put i gladni legnemo (VIDEO)

Čuturilovi žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka.. Skučena pećina u selu Mošorin jedini je dom porodice Čuturilov. Iako su nadomak dva velika grada, Beograda i Novog Sada, žive zaboravljeno u do sada neviđenim uslovima. Zakoračivši u njihovu "kuću", kao da smo se vratili nekoliko milenijuma unazad. Čovek ne može, a da ne pomisli: "Srbija, 21. vek, kako je ovo moguće?!". Da je ipak u pitanju "naše" doba svedoče katastrofalno...

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2024, 14:36

Detaljnije >>